Kornea neovaskülarizasyonunda yeni bir biyobenzer bevacizumab'ın etkinliğinin değerlendirilmesi
The effect of a new biosimilar bevacizumab on corneal neovascularization
- Tez No: 448735
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET CÜNEYT ÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bevacizumab, Biyobenzer, Anti-Human VEGF GU01, kornea neovaskülarizasyonu
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu randomize, çift kör, plasebo kontrollü çalışma, tavşan gözlerinde sütür ile indüklenmiş kornea neovaskülarizasyonunda subkonjonktival bevacizumab ile potansiyel biyobenzer bevacizumab olan Anti-Human VEGF GU01'in, tedavilerinin etkinliklerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. On beş tane Yeni Zelanda tavşanının sağ gözüne, KNV oluşturmak amacıyla 7-0 siyah ipek sütür atıldı. Birinci haftada, yeterli KNV oluştuğu izlendikten sonra, bütün sütürler alındı. Ameliyat mikroskobu ile korneaların görüntüleri alındı. KNV ImageJ programı yardımıyla hesaplandı. Tavşanlar randomize olarak üç gruba ayrıldı. Kontrol grubuna 0,1 ml dengeli tuz solüsyonu (n=5), bevacizumab grubuna 0,1 ml/2,5 mg bevacizumab (n=5), biyobenzer grubuna 0,1/2,5 mg Anti-Human VEGF GU01 (n=5) subkonjonktival olarak uygulandı. 1 hafta sonra alınan görüntülerdeki KNV alan değişimi yüzde olarak hesaplandı. Sakrifasyon sonrası histolojik ve immunohistokimyasal değerlendirmeler, hematoksilen-eozin ve CD31 boyalarıyla yapıldı. On dördüncü günde, KNV alanındaki gerileme oranları bevacizumab (%82,2) ve biyobenzer (%83,6) grubunda, kontrol grubuna göre (%24.6) daha yüksek bulundu (p = 0,009). Bevacizumab ve biyobenzer gruplarındaki KNV gerileme oranları arasında bir fark izlenmedi (p = 0,347). Histolojik değerlendirmede bevacizumab ve biyobenzer gruplarında, kontrol grubuna göre daha az damar yapıları izlendi. Sonuç olarak çalışmamızda, tavşan gözlerinde, sütür ile indüklenmiş kornea neovaskülarizasyonunda, bevacizumab ile Anti-Human VEGF GU01 etkili bulundu. Bu veriler, Anti-Human VEGF GU01'in biyobenzer bevacizumab olarak geliştirme çalışmalarının devam etmesini desteklemektedir. İleri preklinik ve klinik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Effect Of A New Biosimilar Bevacizumab On Corneal Neovascularization This study is aimed to compare the effect of subconjuntival bevacizumab and Anti-Human VEGF GU01 (potential biosimilar) on suture induced corneal neovascularization (CNV) in rabbit eyes. CNV was induced by sutures (7-0 silk) in the right eyes of 15 rabbits. On seventh day, corneal sutures were removed after sufficient neovascularization was confirmed. Photographs were taken a surgical microscope (Möller-Wedel) . CNV area is calculated with ImageJ program. Rabbits randomly were divided into three groups and were treated with sunconjuctival 0,1ml balanced salt solution (control group, n=5), 0,1 ml/2,5 mg bevacizumab (bevacizumab group, n=5) and 0,1 ml/2,5 mg Anti-Human VEGF GU01 (biosimilar group, n=5). One week after suturation, CNV area changes were calculated as a percentage. After sacrification, histological and immunohistochemical staining were made by using hematoxlin and eosin and anti CD31. On day 14, the mean percentages of regression areas of CNV in bevacizumab (%82,2) and biosimilar (%83,6) groups were higher compared control group (%24,6) (p = 0,009). There were no difference between bevacizumab and biosimilar groups (p = 0,347). Histopathology showed that bevacizumab and biosimilar groups presented less neovascularization than the control group. These results suggest that bevacizumab and Anti-Human VEGF GU01 have same effect fort he inhibition of CNV. These data support the development process of Anti-Human VEGF GU01 as a potential biosimilar to bevacizumab. Further preclinic and clinic studies are needed. Key worlds: Bevacizumab, biosimilar, Anti-Human VEGF GU01, Corneal neovascularization.