MR defekografi ile pelvik taban yetmezliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of pelvic floor failure with MR defecography
  1. Tez No: 448775
  2. Yazar: HABİP ESER AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY HALİLOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: MR defekografi, Pelvik taban yetmezliği, Ikınma fazı, Defekasyon fazı, MR defecography, pelvic floor failure, straining, defecation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
MR Defekografi İle Pelvik Taban Yetmezliğinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada amaç kendi hasta grubumuzda pelvik taban yetmezliğinin MR defekografi bulgularını ortaya koymak ve hem inceleme sırasında, hem de değerlendirmede dikkat edilmesi gereken noktaları vurgulamaktır. Gereç ve Yöntem: Kasım 2013-Haziran 2016 tarihleri arasında ünitemizde MR defekografi tetkiki yapılmış 124 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. İncelemeyi tolere edemeyen ve artefaktlar nedeniyle yeterli kalitede görüntü elde edilemeyen 5 hasta çalışma dışında bırakıldı. Bütün hastaların görüntüleri biri pelvik taban yetmezliği konusunda deneyimli olmak üzere iki radyolog tarafından fikir birliği ile değerlendirildi. MR defekografi görüntüleri üzerinden kas, ligament, fasyalar ve anal sfinkterler değerlendirildi. Ön, orta ve arta kompartman patolojileri araştırıldı, varsa derecelendirilmesi yapıldı. Levator hiatusun aksiyel çapı ve iliokoksigeal açı, istirahat ve ıkınma fazında ölçülüp karşılaştırıldı. H çizgisi, M çizgisi, ARA, istirahat, ıkınma ve defekasyon fazlarında ölçüldü ve ayrı ayrı karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların %19.3'ünde (n=23) anal sfinkterde geçirilmiş cerrahiye ikincil defektif görünüm mevcuttu. Anal sfinkteri normal olan hastalarda ortalama anal sfinkter kalınlığı 9.96 mm idi. Hastaların %66.4'ünde (n=79) ön kompartman bozukluğu, %45.4'ünde (n=54) orta kompartman bozukluğu, %96.6'sında (n=115) arka kompartman bozukluğu mevcuttu. Hastaların %68'inde birden fazla kompartman tutulumu saptandı. Hastaların %7,5'inde (n=9) defekasyon fazında rektum dolu iken ön ve orta kompartman desensusunun seçilemediği ancak rektumun boşaldığı defekasyon fazının geç görüntülerinde desensus olduğu saptandı. Hastaların %8,4'ünde (n=10) ise rektum boşaldıktan sonra alınan geç faz defekasyon görüntülerinde, ön ve orta kompartman desensusun rektum dolu iken yapılan yapılan değerlendirmelerden daha ileri derecede olduğu tespit edildi. M ve H çizgisinin uzunluğu; istirahat ve ıkınma, istirahat ve defekasyon, ıkınma ve defekasyon fazlarında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Levator hiatusun transvers çapı ve iliokoksigeal açılar istirahat ve ıkınma fazlarında 51 karşılaştırıldığında ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Spastik pelvik taban sendromu olmayan hasta grubunda ARA istirahat ve ıkınma, istirahat ve defekasyon, ıkınma ve defekasyon fazlarında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Spastik pelvik taban sendromu olan hasta grubunda ARA istirahat ve ıkınma, istirahat ve defekasyon fazlarında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Ikınma ve defekasyon fazlarındaki dereceleri arasında ise istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuç: MR defekografi, pelvik taban yetmezliğinde ön, orta ve arka kompartman patolojilerini detaylı olarak değerlendirebilmekte ve mükemmel yumuşak doku çözünürlüğü sayesinde kas, fasya, ligament ve sfinkterlerin anatomik olarak incelenmesine imkan sağlamaktadır. Ikınma fazında özellikle desensusa işaret eden bulgular gerçekte olduğundan daha hafif derecede ortaya çıkabilir. Defekasyon fazında ilk alınan görüntüler arka kompartmanın değerlendirilmesinde başarılı iken, rektum büyük oranda boşaldıktan sonra alınan geç faz görüntüler ön ve orta kompartman patolojilerinin daha doğru tespit edilebilmesini sağlar.
Özet (Çeviri)
Evaluation Of Pelvic Floor Failure With MR Defecography Purpose: To reveal MR defecography findings of pelvic floor failure and to emphasize the important points of acquiring and interpreting images. Materials and methods: 124 patients who underwent MR defecography imaging in our department between November 2013 and June 2016 were retrospectively evaluated. Five patients who could not tolerate the examination or had inadequate images were excluded. All images were evaluated by two radiologists one of whom is experienced in pelvic floor imaging, in consensus. The images were assessed in terms of pelvic floor muscles, ligaments, fascias and anal sphincters. Abnormalities of anterior, middle and posterior compartments were investigated and were graded when present. Axial diameter of the levator hiatus and iliococcygeus angle were measured at rest and during straining and the measurements were compared. H line, M line and ARA were measured at rest, during straining and during defecation and the measurements were compared. Results: Anal sphincter defects due to previous surgeries were detected in 23 patients. Mean value of anal sphincter thickness was 9,96 mm in patients with no defects. Anterior compartment abnormalities were seen in 79 patients, middle compartment abnormalities were seen in 54 patiens and posterior compartment abnormalities were seen in 115 patients. Multiple compartment involvement was present in 68% of the patients. In nine patients, descent of the anterior and/or middle compartment couldn't be recognized until the gel filled rectum was emptied. In 10 patients the descent of anterior and/or middle compartment was more prominent during the late phase of defecation when rectum was almost empty. There was statistically significant difference between rest and straining, rest and defecation, straining and defecation phases in terms of the length of M and H lines. Changes in the transverse diameter of levator hiatus and iliococcygeus angle between rest and straining phases were statistically significant. In patients without spastic pelvic floor syndrome there was statistically significant difference between rest and straining, rest and defecation, straining and defecation phases in terms of ARA. In patients with 53 spastic pelvic floor syndrome, changes in ARA between rest and straining, rest and defecation phases were statistically significant. There was no statistically significant difference between straining and defecation phases in terms of ARA. Conclusion: MR defecography gives detailed information about anterior, middle and posterior compartment abnormalities in patients with pelvic floor failure. Due to its high soft tissue resolution, MRI allows good anatomic evaluation of the muscles, ligaments, fascias and sphincters of the pelvic floor. Descent of the pelvic organs may be less prominent than expected during straining. While early images of defecation are more useful for the assessment of the posterior compartment, late phase images would allow more accurate definition of anterior and middle compartment abnormalities.