Pelvik taban bozukluklarında MR Defekografi'nin yeri
The role of MR defecography in pelvic floor disorders
  1. Tez No: 928204
  2. Yazar: EL MOSTAPHA HOUEIBIB
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HARMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: MR defekografi, Dissinerjik defekasyon, Ikınma fazı, Defekasyon fazı, ARA açısı, MR defecography, dyssynergic defecation, straining phase, defecation phase, anorectal angle(ARA)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
PELVİK TABAN BOZUKLUKLARINDA MR DEFEKOGRAFİNİN YERİ Amaç: Bu çalışmanın amacı, ünitemize başvuran olgularda pelvik taban bozukluklarının değerlendirilmesinde MR defekografinin rolünü ve önemini vurgulamaktır. Gereç ve Yöntem: Haziran 2021 ile Ağustos 2023 tarihleri arasında ünitemizde MR defekografi tetkiki yapılan 52 hasta retrospektif olarak incelendi. İncelemeyi tolere edemeyen ve obstrüktif kitle lezyonu bulunan 2 hasta çalışma dışında bırakıldı. Tüm hastaların görüntüleri, pelvik taban bozuklukları konusunda deneyimli iki radyolog tarafından değerlendirildi. MR defekografi görüntüleri üzerinden kaslar, ligamentler, fasyalar ve anal sfinkterler incelendi. Ön, orta ve arka kompartman patolojileri araştırıldı ve varsa derecelendirildi. H çizgisi, M çizgisi, ARA, istirahat, ıkınma ve defekasyon fazlarında ölçümler yapıldı ve ayrı ayrı karşılaştırıldı. Dissinerjik defekasyonlu olgularda ek olarak puborektalis kasının ortalama kalınlığı ölçülüp dissinerji defekasyonu olmayan olgulardaki ölçümlerle kıyaslama yapıldı. Bulgular:Hastaların %94'ünde pelvik taban relaksasyonu, %54'ünde rektosel,%46'sında sistosel, %36'sında dissinerjik defekasyon, %24'ünde üterin prolapsus, %12'sinde rektal invajinasyon ve %8'inde peritoneosel gözlendi.Arka kompartman bozukluğu en sık rastlanılan kompartman bozukluğu olup hastaların %94'ünde saptandı.Çoğu olguda arka kompartman bozukluğuna diğer kompartmalarda da bozukluk eşlik etmektedir. Dissinerjik defekasyonu olan olgularda defekasyon zorluğu ve paradoksal puborektalis kası kontraksyonu en sık izlenen bulgu olup istirahat fazına göre ıkınma fazında ARA açısının daraldığı gözlendi. Ayrıca dissinerjik defekasyonu olan olgularda puborektalis kas kalınlığında artışın eşlik ettiği saptandı. Sonuç: Pelvik taban bozukluklarının tanı ve tedavi planlanmasında MR defekografi önemli bir yere sahiptir. Dinamik MR sekansları, puborektalis kasının fonksiyonunu (ARA'daki değişim, paradoksal sfinkter kasılması varlığı) ve defekasyon sırasında pelvik organların desensusnu analiz etmek için kullanılabilir. Pelvik taban bozukluklarında genellikle birden fazla kompartman etkilenmekte olup en sık etkilenen kompartman arka kompartmandır.
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF MR DEFECOGRAPHY IN PELVIC FLOOR DISORDERS. Objective: The aim of this study is to emphasize the role and importance of MR defecography in the evaluation of pelvic floor disorders in cases presenting to our unit. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 52 patients who underwent MR defecography at our unit between June 2021 and August 2023. Two patients who could not tolerate the examination and had obstructive mass lesions were excluded from the study. The images of all patients were evaluated by two radiologists experienced in pelvic floor disorders. Muscles, ligaments, fasciae, and anal sphincters were examined based on MR defecography images. Pathologies in the anterior, middle, and posterior compartments were investigated and graded if present. Measurements were taken and compared separately for the H line, M line, anorectal angle (ARA), at rest, straining, and defecation phases. Additionally, the mean thickness of the puborectal muscle was measured in cases with dyssynergic defecation and compared with measurements in cases without dyssynergic defecation. Results: Pelvic floor relaxation was observed in 94% of patients, rectocele in 54%, cystocele in 46%, dyssynergic defecation in 36%, uterine prolapse in 24%, rectal intussusception in 12%, and peritoneocele in 8% of patients. Posterior compartment dysfunction was the most common compartmental disorder, detected in 94% of patients. In most cases, posterior compartment dysfunction was accompanied by dysfunction in other compartments as well. Difficulty in defecation and paradoxical contraction of the puborectal muscle were the most common findings in cases with dyssynergic defecation, with a narrowing of the anorectal angle observed during the straining phase compared to the rest phase. Additionally, an increase in puborectal muscle thickness was found to accompany dyssynergic defecation. Conclusion: MR defecography plays an important role in the diagnosis and treatment planning of pelvic floor disorders. Dynamic MR sequences can be utilized to analyze the function of the puborectal muscle (changes in anorectal angle, presence of paradoxical sphincter contraction) and descent of pelvic organs during defecation. Pelvic floor disorders commonly involve multiple compartments, with the posterior compartment being the most frequently affected.