Psöriatik artrit hastalarındaki metabolik sendrom varlığının yaşamkalitesi ve hastalık aktivitesine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the presence of metabolic syndrome effect on disease activity and quality of life in patients with psoriatic arthritis
  1. Tez No: 852804
  2. Yazar: KÜBRA YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK SOLMAZ AKGÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psöriatik artrit, Metabolik sendrom, Obesite, Biyoimdans ölçümleri, Yaşam kalitesi, Psoriatic arthritis, Metabolic Syndrome, Obesity, Bioimpendence Analyses, Quality of Life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş-Amaç: Psöriatik artrit (PsA) hem eklem hem eklem dışı tutulumları ile birlikte oluşan yoğun hastalık yüküyle birlikte ek hastalıkların da sık görüldüğü inflamatuvar bir süreci içermektedir. Bu ek hastalıklar içerisinde metabolik sendrom (Mets) sıklık ve getirdiği hastalık yükü ile ayrı bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada PsA hasta grubunda Mets sıklığı ve hastalık aktivitesi ve yaşam kalitesi üzerine olan etkisini araştırmayı planladık. Gereç- Yöntem: Çalışmaya ardışık olarak romatoloji polikliniğinde takip edilen 187 CASPAR kriterlerine göre PsA olarak sınıflandırılan hasta dahil edildi. Standard bir kayır formu aracılığı ile demografik, klinik özellikler, laboratuvar değerleri, hastalık aktivite ve yaşam kalitesi ölçütleri toplandı. Hastalar Mets varlığına göre gruplandırıldı ve tüm özelliklerine göre değerlendirildi. Bunun yanı sıra Mets'in önemli bir komponenti olan obesite varlığıda değerlendirilerek hastalar beden kitle indeksine (BKİ) göre gruplandırıldı ve hastaların biyoimpedans ölçümleri yapıldı. Bu değerler uygun analizler ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların %66,8'i kadın ve ortalama yaşları 51,6 (12,1) olarak bulundu. Ortalama hastalık süreleri 6,8 yıl olarak bulundu. Mets sıklığı %29,9 olarak değerlendirildi. En az bir ek hastalığı olan hasta oranı %72,2 idi. Obesite (BKİ>30) oranı %36,9 ve aşırı kilolu oranı (BKİ: 25-29.9) %39 olarak ölçüldü. Mets olan hastalar daha fazla kadın ve daha ileri yaşa sahiplerdi [39 (70,9) vs 86 (65,2); 56,8 (9,6) vs 49,4 (12,5)]. Obez olan hastaların büyük çoğunluğu Mets olarak sınıflandırabilmişti. Mets ile yaşam kalitesi, hastalık aktivitesi ve Hasta kabul edilebilir durumu açısından olmayanalara göre bir farklılık saptanmadı. Buna karşın BKİ ile entezit skoru, CRP, BASFI ve HAQ arasında ilişki tespit edildi. Sonuç: PsA başta Mets olmak üzere yoğun bir ek hastalık sıklığına sahip olarak bulunmaktadır. Mets varlığı aktivite ve yaşam kalitesi ölçekleri açısından farklılık göstermez iken artmış BKİ ile daha kötü yaşam kalitesi arasında ilişki olduğu görülmüştür. Ek olarak BKİ arttıkça inflamasyon ve entezit arasında da bir ilişki olduğu dikkat çekmektedir. Değiştirilebilir faktörlerden olması nedeni ile bu ilişkinin bilinmesi hastalar ve değerlendiren hekimler açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introductıon: Psoriatic arthritis (PsA) involves a common inflammatory process with comorbidities and a high disease burden that occurs with articular and extra-articular involvement. Among these comorbidities, metabolic syndrome (Mets) has a special place with its frequency and the disease burden it brings. In this study, we planned to investigate the frequency of Mets and its effect on disease activity and quality of life in patients with PsA. Material-Method: 187 PsA patients were enrolled consequetively who were classified according to CASPAR criteria in this study. Demographics, clinical characteristics, laboratory values, disease activity, and quality of life measures were collected through a constructed case report form. Patients were grouped according to the presence of Mets and evaluated according to all their demographics and clinical characteristics. In addition, obesity, an essential component of Mets, was assessed. The patients were grouped according to body mass index (BMI), and bioimpedance measurements of the patients were made. These values were evaluated with appropriate statistical analyses. Results: The mean age of all subjects was 51.6 (12.1) years, and 66.8% of the patients included in the study were female. The average duration of the disease was found to be 6.8 years. The frequency of Mets was found 29.9% and the rate of patients with at least one comorbidity was 72.2%. The prevalence of obesity was 36,9%, according to the BMI. Patients with Mets were more likely to be older and more frequent in women 39 (70.9) vs 86 (65.2); 56,8 (9,6) vs 49,4 (12,5)]. The majority of obese patients were classified as Mets. No difference was detected in terms of quality of life, disease activity and patient acceptable status with Mets compared to those without. On the other hand, a relationship was detected between BMI and enthesitis score, CRP, BASFI and HAQ. Conclusions: PsA has a high frequency of comorbidities, especially Mets. While the presence of Mets did not differ in terms of activity and quality of life measurements, a relationship was observed between increased BMI and worse quality of life. Additionally, it is noteworthy that as BMI increases, there is a relationship between inflammation and enthesitis. Since it is a modifiable factor, knowing this relationship might be essential for patient management.