Tüketicilerin hazır gıda ürünlerini satın alma davranışlarını etkileyen pazarlama karması faktörlerinin incelenmesi üzerine Iğdır ilinde bir araştırma
Studying of marketing factrs affecting consumers purchasing behaviors in fast consumed food products: study in Iğdır
- Tez No: 449742
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK BAŞTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama Faktörleri, Tüketici, Satın Alma Davranışları, Hazır Gıda Ürünleri, Marketing, marketing factors, consumers, purchasing behaviours, food products, fast consumed food products
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Tüketici ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak ve pazar paylarını büyütmek için işletmeler birbirleriyle kıyasıya mücadele etmektedirler. Pazarlama faaliyetlerinin odak noktası kabul edilen tüketicilerin satın alma davranışını etkileyen pazarlama faktörleri işletmeler için kilit önemde sayılabilirler. İnsanlar hem pratik olması ve zamandan tasarruf etmek için hem de yeni deneyimler yaşamak için hazır gıda ürünlerini tercih etmektedirler. Bu tercihler esnasında her tüketici grubu farklı kriterlere önem verebilmektedir. İşletmeler için ise önemli olan hangi durum ve yerde hangi faktörlerin önemli olduğunu belirlemek ve uygun tüketici grupları için doğru faktörleri öne çıkartmaktır.Bu çalışmada, tüketici satın alma davranışı, hazır gıda tercihi üzerinden pazarlama faktörlerinin incelenmesi şeklinde alınmıştır. Bu doğrultuda, Iğdır ilindeki tüketiciler üzerinde bir araştırma gerçekleştirilerek, hazır gıda satın alma davranışları pazarlama faktörleri açısından değerlendirilmiş ve söz konusu davranışlara etki eden bu faktörler belirlenmiştir. Yapılan anket çalışması ile belirlenen faktörlerin etki dereceleri ölçülmeye çalışılmıştır. Yapılan analizler sonucunda en önemli pazarlama faktörleri sırasıyla Ürün-Dağıtım, Fiyat, Ürün, Tutundurma-Dağıtım olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca tüketicilerin satın alma davranışından bekledikleri yararlar analiz edildiğinde öncelik İşlevsellik olduğu Hazcılığın ikinci sırada beklenene yarar olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca İşlevselcilerin Hazcılara göre Ürün Dağıtım, Fiyat Ürün ve Tutundurma Dağıtım faktörlerine daha fazla önem verdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Companies compete each other fiercely for supplying their consumer?s needs with the best methools and enlarging their marketing share. In modern marketing, factors affecting consumer?s purchasing behaviours are accepted as a key matter for marketers. People prefer ready-made food products for saving time or tasting different food. At that point, any consumer evaluates the food according to the different criterias. For marketers, it is important to determine these criterias and achieve the attraction of consumer?s prominent.In this study, it has been studied consumer?s purchasing behaviours, preference of ready-made products and marketing factors. In this point of view, by carrying out a research on consumers in Iğdır, purchasing behaviours of ready-made products have been realized for marketing factors and it has been determined these behaviours. The study consists of four parts. The first there parts contoins the oretical know ledge and last part of the study contains marketing factors affecting consumer?s purchasing behaviours of ready-made products in Iğdır.In the first part, marketing and marketing factors have been studied. Ready-made products and their preference have been studied in the second part. In the third part, consumer?s behaviours and decasion-making process have been studied. In the last part, it has been meassured the effect levels of it and evaluated the results. As a result of analysis, among the used marketing factors, price has been the most important factor for consumer. By factor analysis, price is regarded as an influential factor for he product. This effect can be observed because the product decreases the price. Price can be observed as the most influential factor. The promotion has been the least important factors.