Çok kriterli karar verme yöntemleriyle Türkiye ekonomisinde yer alan sektörlerin finansal performanslarının karşılaştırması
Comparing financial performances of industries which taken place in Turkish economy with multiple criteria decision making techniques
- Tez No: 449841
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: çok kriterli karar verme, finansal performans, oran analizi, performans ölçümü, Entropy, Topsis, Maut, Vikor, Compromise Programming, Copeland
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 363
Özet
Bu tez çalışmasında, çok kriterli karar verme teknikleriyle Türkiye ekonomisinde yer alan sektörlerin finansal performanslarının ölçülmesi ve karşılaştırılması üzerinde durulmuştur. Karar verme ve çok kriterli karar verme kavramlarının tanım ve özellikleri anlatıldıktan sonra bu çalışmada kullanılan yöntemler tanıtılmıştır. Sektörlerin finansal performansını ölçmek ve karşılaştırmak amacıyla çok kriterli karar verme tekniklerinden Entropy, Topsis, Maut, Vikor, Compromise Programming ve Copeland yöntemleri kullanılmıştır.Finansal, operasyonel ve piyasa performans oranları olarak ele alınan finansal performans, bir işletmenin varlıklarını gelir ve nakit elde etmek için nasıl kullandığını gösterir. Bu tez çalışmasında finansal analiz yöntemlerinden en yaygın olarak kullanılan oran analizi kullanılmıştır. Böyle bir analiz tekniği ile bilançodaki bazı değerler veya bilanço ile gelir tablosu veya başka bir mali tabloda yer alan değerler arasında ilişki kurularak firmanın geçmiş ve cari durumundaki finansal durumu değerlendirilerek işletmeye alınacak kararlar konusunda yardımcı olmaktadır.Finansal performans oranlarının birer kriter olarak ele alındığı analizde, sektörlerin performans değerleri Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının veri tabanından alınmıştır. Bu verilerle imalat ve hizmet sektörlerinin hem yıllık performansları birbirleriyle karşılaştırılmış hem de sektörlerin performansları kendi içinde yıllar itibariyle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonuçları ve yeni çalışma alanlarıyla tez sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, with multi criteria decision making techniques the measurement and comparison of financial performances of the sectors that take place in Turkish economy is studied. After stating definition and properties of concepts of decision making and multiple criteria decision making, the methods used in this study were introduced. In order to assess and compare financial performances of sectors, Entropy, Topsis, Maut, Vikor, Compromise Programming and Copeland methods were used.Financial performance, which is evaluated by financial, operational and market performance ratios, shows how a company uses its assets to get income and money. In this thesis, among financial analysis methods, the most commonly used one, ratio analysis was used. Such an analysis technique helps a company in making decisions by evaluating company?s past and current financial condition by associating some values in balance sheet or balance sheet and income statement or some values in any other financial table.In the analysis, in which financial performance ratios were used as the criteria, performance values of sectors are taken from database of Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (Central Bank of The Turkish Republic). With these data, both annual performances of manufacture and service sectors are compared, and performances of sectors are compared and evaluated among themselves by years. The thesis is concluded with results of evaluation and new study areas.KeyWords: Multicriteria decisionmaking, financial performance, ratio analysis, performance measurement, Entropy, Topsis, Maut, Vikor, Compromise Programming, Copeland method