Sanayileşmenin kentleşmeye etkisi: Kırıkkale örneği
The effect of industrialization urban sprawl: Kırıkkale example
- Tez No: 449842
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sanayileşme, Kent, Kentleşme, Sanayi Devrimi, Türkiye, Kırıkkale, Industrialization, Urbanization, Urban, Industrial Revolution, Turkey, Kirikkale
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Geçmişten günümüze kadar kentler; ekonomik, sosyal, siyasal gelişmelerden etkilenerek ve etkileyerek gelişme gösteren yerleşim alanları olmuşlardır. Kentleşme tarihi açısından iki büyük devrim olan, tarım devrimi ve sanayi devriminin büyük önemi vardır. Yerleşik hayata geçiş tarım devrimiyle beraber olmuş, modern anlamda kentleşme ise sanayi devrimiyle başlamıştır.Sanayileşme ülkelerin toplumsal ve ekonomik yapılarında büyük değişim ve dönüşüme neden olmaktadır. Sanayileşmiş ülkeler ekonomik olarak kalkınmış, toplumsal olarak gelişmişlerdir. Bu sebeple ülkeler ekonomik kalkınmayı ve gelişmeyi ulaşılmak istenen hedef, sanayileşmeyi de bu hedefe varmak için araç olarak seçmişlerdir. Sanayileşmenin sebep olduğu toplumsal değişmeler kentlerde görülmekte, kentlerde sanayileşmenin bir sonucu olarak doğmaktadır.Sanayi devrimi ve devamında gelişen sanayileşme süreci, kentleşmeyi hızlandırmıştır. Sanayileşen ve sanayileşmeye çalışan bütün ülkeler bu sonuçla karşılaşmıştır. Türkiye'de de sanayileşmeye paralel olarak kentleşmede hızlanmıştır. Sanayileşen bölgelerde var olan kentler hızla büyürken, sanayileşmeye bağlı olarak yeni kentlerde kurulmuştur. Bu çalışmada sanayileşme kentleşme ilişkisi irdelenmiştir. Sanayileşmeye bağlı olarak kurulan Kırıkkale kenti örneğinde, sanayileşmenin kentleşmeye etkisi ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
From the past to the present day cities; influenced by developments in the economic, social, political, and by influencing the improved residential areas. The two great revolution, urbanization of agricultural revolution and industrial revolution are of great importance. The transition has been, together with the agricultural revolution to life built in the modern sense began in the industrial revolution and urbanization.Industrialization of countries ' social and economic structures of great change and transformation. Industrialized countries have developed in the economic upswing, socially. For this reason, the countries targeted by the economic development and improvement of the desired target, as a vehicle to reach this goal, they have chosen industrialisation. Social changes are seen in cities caused by industrialization, as a result of industrialization in the cities.The industrial revolution has accelerated the process of industrialization, and developing urbanisation. Industrializing and industrialize all countries with this result. Turkey also industrialize in parallel urbanization accelerated. Industrialize quickly industrializing regions depending on the existing towns established in the new, growing up. In this study, the relationship between urbanization and industrialization of refined. In the case of the city of Kirikkale industrialization to industrialize, depending on established urbanisation effect, she tried to be.