First gulf crisis and Turkish foreign policy
Birinci körfez krizi ve Türk dış politikası
- Tez No: 449907
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GİZEM ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Irak, işgal, Birinci Körfez Savaşı, Türkiye, Türk dış politikası, Iraq, invasion, the Gulf War, Turkey, Turkish foreign policy
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın esas amacı Birinci Körfez Krizi'nin, dönemin Türk dış politikası üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Bir başka deyişle, bu çalışmada Türk dış politikasının Birinci Körfez Krizi'nden nasıl ve hangi aşamalarda etkilendiği tartışılmaktadır. Her ne kadar Türkiye Irak'a karşı savaşı desteklese de Körfez savaşının aktif bir parçası olmamıştır. Ancak, bu durum Türkiye'nin krizin tümüyle dışında kaldığı şeklinde düşünülmemelidir. Aksine, Türkiye Körfez Koalisyonu üyesi olmuştur. Bu nedenle, Türkiye bu önemli krize karşı nötr durumda kalmamıştır. Türkiye'nin o dönemde izlediği aktif dış politikasında öne çıkan en önemli isim Turgut Özal'dır. Genel anlamda, Özal Türkiye'nin o dönemdeki dış politikasında etkin ve belirleyici bir rol oynamıştır. Konuyu etraflıca ele almak adına, Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ve Batılı ülkeler arasındaki ilişkileri incelemek önemlidir. Dolayısıyla, Türkiye'nin dış politika girişimlerinde, Birleşmiş Milletler ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü ile ilişkilerini incelemek, Körfez Krizini anlamak için faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The main intention of the present study is evaluating the effects of first Gulf crisis on Turkish foreign policy at that period. To put it in a different way, how Turkish foreign policy was affected by first Gulf Crisis and which stages of the crisis had an impact on Turkish foreign policy will be discussed through this study. Even though Turkey supported the war against Iraq, Turkey did not be an active part of Gulf War. However, this situation could not be considered as Turkey entirely remained outside of the war. Rather, Turkey was a member of Gulf Coalition, which was established against Iraq, and thus, a neutrality claim about the attitudes of Turkey cannot be suggested. The most prominent person was the president of Turkey of the time, Turgut Özal. In the general sense, Özal conducted an active foreign policy. Therefore, during the period, he was very influential in foreign policy and his approaches played a significant role. It is undeniable that the interaction among Turkey, the United States and Western countries at that period is a major subject to discuss the matter. Therefore, scrutinizing the conducted foreign policy in relation with the attempts of the UN and NATO towards the first Gulf crisis could be beneficial.