The age of Akbar: Statecraft and political ambitions
Ekber dönemi: Devlet idaresi ve siyasi ihtiraslar
- Tez No: 449921
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY ARTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ekber Şah, Ekbername, sembolizm, 16. yüzyıl, meşruiyet, siyaset, Akbar, Akbarnama, political discourse, symbolism, politics, 16th century
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Araştırma, Babür İmparatoru Ekber Şah'ın (1542-1605) siyasi söylemi ve bu söylemin saltanatının son zamanlarında devlet adamı ve danışmanı Ebu'l-Fazl'a hazırlattığı Ekbername isimli eserde ne şekilde tezahür ettiğini konu almıştır. Ekbername, Ekber için çizilen soy ağacından başlayarak, kutsallık atıfları üzerinden kendine has bir üslup ile söylemini oluşturmuş, bir tarih kitabı olmasının yanısıra, kendi içinde padişahın hükümranlığı esnasında şekillenen yeni bir yöneticilik anlayışının da son şeklini aldığı yer olmuştur. Ekber'in tahta çıktığı andan itibaren, meşruiyet sağlama çabaları, güttüğü politikalardaki değişiklikler, dini söylemler, törenler ve semboller anlaşılmadan tüm bunların sonunda ortaya çıkmış Ekbername'nin anlaşılabilmesi de mümkün olmayacaktır. Ayrıca, bütün bu durumların özellikle dönemin diğer İslam devletleriyle karşılaştırmalı olarak ele alınması farklılık ve benzerlikleri görmek açısından önemlidir. Babürlü Devleti'nde diğer İslam devletlerinden farklı olarak gayri müslim nüfus daha fazladır. Bu sebepten Ekber ve Abu'l-Fazl siyasi söylemlerini geliştirirken birçok kültür ve inançtan faydalanmış, sembollerini toplumun her kesiminde kendisine yer bulacak şekilde seçmişlerdir. Bu çalışma Ekber Şah'ın siyasi söylemini daha geniş bir bağlamda ele almaya çalışmıştır. Ekber'in meşruiyet endişeleri, binyılcı beklentileri, sosyal uyumu sağlamaya yönelik politikalar bağlamında ürettiği söylemin varılan son noktada aldığı hal ve geçirdiği değişim anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the political discourse of Mughal Emperor Akbar Shah (r.1556-1605) and its application to his history, Akbarnāma, which was prepared by his statesman and ideologue Abu'l-Fazl. Through the family line designed for him, the sacredness attributes and light symbolism, the book covers a wide range of points which makes it more than just history and gives it a unique position in terms of its understanding of history. A new Mughal ideology of kingship is formulated throughout Akbar's reign and gradually shaped in accordance with conjunctures. Akbar's reign needs to be examined in the context of the 16th century and according to his sources of legitimization, policies, religiosity and ceremonial. It should also be considered in comparison with other empires of the time, all of which played a part in the formation of his rulership theory. Since one of the hallmarks of the Mughal Empire is its multiplicity, Akbar and Abu'l-Fazl use a wide range of notions from different traditions, philosophical ideas combining different cultures, symbols and ceremonies which have different religious backgrounds in order to provide one common discourse i.e. sacred and divine kingship ideology. This is an attempt to make sense of Akbar's political discourse within a wider context while taking into consideration the different and common understandings of notions in Mughal India. It analyses the reign in terms of the challenges, concerns and expectations it faces and tries to see how they are resolved or whether they are resolved with the end-product i.e. Akbarnama.