Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış oyun etkinliklerini içeren eğitim programının 5 yaş grubu çocukların işbirliği davranışlarına ve problem çözme becerilerine etkisi
The effects of education program with structured and unstructured plays on 5 year old children's collaboration behaviors and problem solving skills
- Tez No: 450134
- Danışmanlar: PROF. DR. Z. FULYA TEMEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşbirliği, Problem Çözme, Yapılandırılmış Oyun, Yapılandırılmamış Oyun, Collaboration, Problem Solving, Structured Play, Unstructured P
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmanın amacı, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış nitelikte oyun etkinliklerini içeren eğitim programının okul öncesi eğitime devam etmekte olan 5 yaş grubu çocukların işbirliği davranışları ve problem çözme becerilerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Muğla İli Menteşe İlçesindeki bir anaokulundaki üç farklı sınıfa devam etmekte olan 5 yaş grubu çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmada deneme modellerinden öntest-sontest kontrol gruplu model kullanılmıştır. Çalışmada iki deney bir kontrol grubu oluşturulmuştur. Birinci deney grubuna 8 hafta süreyle yapılandırılmış oyun etkinlikleri, ikinci deney grubuna ise yapılandırılmamış oyun etkinliklerini içeren eğitim programı uygulanmıştır. Hazırlanan program, birinci ve ikinci deney grubunda haftada 3 gün olarak uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise rutin programın dışına çıkılmamıştır. Çalışmada hem nitel hem nicel veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Çocukların problem çözme becerilerini incelemek için, Arslan (2012) tarafından geliştirilen“Genel Problem Çözme Becerilerini Değerlendirme Ölçeği”kullanılırken, işbirliği davranışları“İşbirliği Davranışları Gözlem Formu”ile gözlemlenmiştir. İşbirliği davranışlarına ilişkin toplanan veriler, üç sınıf için de oyun zamanında toplanmıştır. Gözlem formundaki bazı davranışların görülme sıklıkları bazı davranışların ise süresi kodlanmıştır. Elde edilen verilerin analiz sonuçları, verilen eğitim sonunda, hem yapılandırılmış hem de yapılandırılmamış oyun etkinlikleri ile hazırlanan eğitim programlarının çocukların problem çözme ve işbirliği davranışları üzerinde olumlu etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca problem çözmenin“Problemi tanımlama”,“Problemden kaçınma”ve“Sonuç çıkarma”aşamalarında yapılandırılmış oyunun yapılandırılmamış oyuna göre anlamlı düzeyde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of education program with structured and unstructured plays upon 5-year-old pre-school children's collaboration behaviors and problem solving skills. The sample of the study comprised of 5-year-old children who were enrolled in 3 different classes of a pre-school in Mentese. Pretest-posttest design of experimental research type was conducted. The study had two experimental group and one control group. Education program with structured plays for the first experimental group and unstructured plays for the second experimental group was carried out for 8 weeks. The program was carried out to the first and second experimental groups three days in a week. Routine program was carried out for the control group. Both qualitative and quantitative data was collected for the study. In order to explore children's problem solving skills“General Problem Solving Skills Evaluation Scale”developed by Arslan (2012) was conducted. Children's collaboration behaviors were observed through the“Collaboration Behaviors Observation Form”. Data on collaboration skills was collected during children's play times for all three classes. While some behaviors was coded to observation form considering frequency, the others was coded considering duration. The results show that the education program with both structured and unstructured plays has a positive effect on children's problem solving skills and collaborative behaviors. Besides, it has been found that the structured plays are significantly more effective than unstructured plays on“describing the problem”,“avoiding the problem”and“inferring”stages of problem solving skills.