Erich Kästner'in 'Pünktchen und Anton' adlı eserinin çevirisinin biçimsel, içeriksel ve kültürel açıdan analizi ve dil öğretimindeki yansımaları
The morphological, contextual and cultural analysis of Erich Kästner's work 'Pünktchen und Anton' and its reflections in language teaching
- Tez No: 450152
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çeviribilim, Almanca, Türkçe, Erich Kästner, Vedat Çorlu, Translation Studies, German, Turkish, Erich Kästner, Vedat Çorlu
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada Alman çocuk edebiyatı yazarlarından Erich Kästner'in“Pünktchen und Anton”adlı çocuk romanı ile bu kitabın çevirisi olan“Noktacık ve Anton”adlı kitabın karşılaştırmalı olarak biçimsel, içeriksel ve kültürel açıdan analizi yapılmaya çalışılmış ve çevirmenin çeviri işlemini yaparken hangi yöntemi benimsediği ve amacını gerçekleştirmek için tutum ve seçimleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde kısaca bu tür çeviri metinlerde problemin nereden kaynaklanıyor olabileceğinden, çalışmanın amacından, öneminden ve daha önce bu çalışmaya benzer çalışmalardan söz edilmiştir. İkinci bölümde ise, çevirinin çeşitli tanımlarına yer verilmiş, çeviri anlayışlarından bahsedilmiş, günümüze kadar ortaya çıkmış olan çeviri kuram ve kuramcılarından bazılarına değinilmiş, çeviride eşdeğerliliğin ne demek olduğu ve öneminden bahsedilmiş, yazın çevirisinin tanımına değinilmiş, dilin tanımı yapılmaya çalışılmış, yazınsal metinlerin özellikleri ve yazınsal metinlerde çeviri eleştirisi kavramları açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde Erich Kästner'in“Pünktchen und Anton”adlı romanının biçimsel içeriksel ve kültürel açıdan analizi yapılmaya çalışılmış ve çevirinin dil öğretimine yansımalarından bahsedilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümü, sonuç bölümüdür ve analiz edilen bölümlerin değerlendirmesi niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
In this study, The children novel“Pünkchen und Anton”by Erich Kästner, a writer of german children literature, has been compared with its translation“Noktacık ve Anton”in a cultural, contextual and morphological context; and the metholodolgy adopted by the translator along with his attitude and choices during the process were identified. Shortly, the reasons behind the problems encountered in these types of translated literature, the purpose and the importance of the study along with previous similar work have been mentioned in the first section of this research. Whereas in the second section, various definitions of translation, different perceptions of translation, several influencial translation theories and theoricians, meaning of“equivalence in translation”and its significance along with the definition of literature translation have been mentioned. In addition, the definition of language was made and features of written literature and concepts of translation criticism were explained. In the third section, cultural, contextual and morphological analysis of the novel „Pünktchen und Anton" by Erich Kästner was made the translation's reflections on language teaching were mentioned. The forth section of this study is the result part and covers the evaluation of analysis.