Aile yaşam merkezlerinde verilen resim derslerinde hikaye anlatım yönteminin çocuk resimlerine etkisi
The effect of the storytelling (streaming) method on children's drawings in the art courses given in the family life centers
  1. Tez No: 450254
  2. Yazar: DAMLA ONUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM DEMİRCİ KATIRANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Family Life Center, Story Expression Method, Composition, Figure
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı, aile yaşam merkezlerinde çocuklara yönelik sanatsal faaliyetler bünyesinde verilen resim derslerinde“hikaye anlatım yönteminin”çocuk resimlerine etkisini incelemektir. Bu araştırma deneysel bir araştırmadır. Araştırmada sadece deney grubu olduğu ve seçkisiz atama yapılmadığı için zayıf deneysel desenlerden tek grup öntest-sontest deseni kullanılmıştır. Deney grubu; Planet Aile Yaşam Merkezi resim dersine katılan 11-14 yaş Çocuk Kulübü üyelerinden toplam 20 çocuk ile oluşturulmuştur. Öntest de deney grubunda yer alan çocuklara araştırmacı tarafından seçilen bir hikaye hakkında kısa bilgi verilmiş, bu hikâyeyi resmetmeleri istenmiştir. Sontest de ise çocuklara bu hikaye okunmuş ve çocuklardan hikayeyi tekrar resmetmeleri istenmiştir. Çocukların yaptıkları resimleri puanlamak için araştırma kapsamında ölçütler hazırlanmış, bunlar ölçme ve değerlendirme uzmanı ve alan uzmanı akademisyenlerden alınan uzman görüşleri doğrultusunda yeniden düzenlenmiştir. Çocukların resimleri bu ölçütlere göre üç alan uzmanı akademisyen tarafından puanlanmıştır. Öntest ve sontest puan ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığını incelemek için öncelikle öntest ve sontest puanlarının tek değişkenli normal dağılım gösterip göstermediği araştırılmıştır. Normal dağılım varsayımı karşılandığı için ilişkili ölçümler için t-testi yapılmıştır. Hikaye okuma uygulaması sonrasında çocukların puanlarının yükseldiği ve bu uygulamanın çocuk puanlarını olumlu etkilediği görülmüştür. Araştırma sonucunda, çocukların hikaye okunmadan önce çizdiği resimler ile hikaye okunduktan sonra çizdiği resimler arasında anlamlı bir farklılık görülmüştür. Böylelikle hikaye anlatım yönteminin; çocukların resimleri üzerinde daha etkili olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Aile Yaşam Merkezi, Hikaye Anlatım Yöntemi, Kompozisyon, Figür
Özet (Çeviri)
The point of this research is to examine the effect of“storytelling method”on children's drawings in art courses directed to children within artistic activities given in the family life centers. This research is an experimental research. Since there is only experimental group and random assignment is made in the research, only one group pretest-posttest design was used from weak experimental designs. The experiment group is formed with a total of 20 children from the 11-14 year-old Children's Club participating in the Planet Family Life Center art course. The children in the pre-test group were briefed on a story selected by the researcher and they were asked to paint this story. In the posttest, this story was read to the children and children were asked to paint the story again. Criterias were prepared by the researcher to score the drawings of the children, which were rearranged according to expert opinions from the surveying and evaluation experts and field specialist academicians. Children's drawings were scored by three field specialist academicians according to these criterias. In order to investigate the meaningfulness of the difference between pretest and posttest point averages, it was researched whether pretest and posttest scores showed a single variant normal distribution. As the normal distribution assumption is met, t-test is performed for the associated measures. It was observed that scores of children increased after story reading practice and this practice positively affected children's scores. As a result of the research, there was a meaningful difference between the pictures the children draw before reading the story and the ones they draw after reading the story. Thus, it has been determined that storytelling method is more effective on children's drawings.