Exploring English language teachers' and learners' perceptions of technology: Insights from the FATIH project
İngilizce öğretmenlerinin ve öğrencilerinin teknolojiye yönelik algılarının incelenmesi: FATİH projesinden alıntılar
  1. Tez No: 450255
  2. Yazar: ESRA KIZILET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL SİNAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Algı, Yeterlikler, FATİH Projesi, İngilizce öğretmenleri ve öğrencileri, BİT, Perceptions, Competencies, FATIH Project, English teachers and learners, ICT
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
En büyük teknoloji entegrasyonu projesi olan Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi bağlamında, akademik araştırmaya giderek artan bir ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı, FATİH Projesi kapsamında İngilizce öğretmenleri ve öğrencilerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) algı ve yeterliklerini araştırmaktır. FATİH Projesinin ilk uygulama ayağı olduğu için hedef grup olarak liseler seçilmiştir. Üç kaynaktan veri toplanmıştır; ölçek, yarı-yapılandırılmış görüşme ve dokümanlar. 1600 lise öğrencisi, 6 İngilizce öğretmeni, 2 akademisyen ve Yenilik ve Eğitimde Teknoloji Kurumundan (YEĞİTEK) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) 7 yetkili bu çalışmanın katılımcılarını oluşturmuştur. Sonuçlar, İngilizce öğretmenleri ve öğrencilerinin FATİH Projesine yönelik pozitif algı olduğunu göstermiştir. Öğretmenlerin ve öğrencilerin algılanan BİT yeterliklerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Bulgular, etkileşimli tahtanın İngilizce öğretmeyi kolaylaştırdığını göstermiştir. Fakat teknolojik donanımın yeterli e-içerikle desteklenmediği bulunmuştur. Hem öğretmenler hem de yetkililer lise İngilizce dersi için e-içeriğin yetersiz olduğu konusunda hemfikirdiler. İçerik analizi, Eğitim Bilişim Ağı (EBA)'daki e-içeriğin öğretim programı ve müfredatla uyumlu olmadığını, ancak büyük oranda yardımcı materyal olarak kategorize edilebileceklerini göstermiştir. Bu çalışma, teknik ve pedagojik olarak yeterli öğretmen desteği ve yeterli e-içerik sağlandığı takdirde, FATİH Projesinin İngilizce öğretme ve öğrenmede olumlu sonuçlar doğurabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
There is a growing need for scholar analysis in the context of the largest technology integration project, FATIH Project. The aim of this study is to explore English teachers' and learners' perceptions on and competencies concerning Information and Communication Technologies (ICT) in the scope of the FATIH Project. Upper level secondary schools were chosen as the target group for being the first implementation phase of the FATIH Project. Data were gathered from three sources; survey, semi-structured interviews, and artifacts. The participants included in 1600 upper level secondary school students, 6 English teachers, 2 academicians, 7 decision-making authorities from Yenilik ve Eğitimde Teknoloji Kurumu (YEĞİTEK) and Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK). The results revealed that English teachers and students displayed a positive perception on the FATIH Project. The teachers' and students' perceived competency levels concerning ICT were found to be high. The findings indicated that Interactive Whiteboards (IWBs) were seen as facilitating teaching English. However, it was found that the technological hardware was not sufficiently supported with effective e-content. Both the teachers and authorities agreed upon the inadequacy of e-content for English courses of upper level secondary schools. The document analysis showed that while the e-content on Eğitim Bilişim Ağı (EBA) was not prepared in line with the national curriculum and the syllabus, they could mostly be categorized as supplementary materials. The current study implicates that with the sufficient teacher assistance technically and pedagogically and the sufficient e-content, FATIH Project may yield positive results on English language teaching and learning.