Kararlı anjina pektoriste koroner arter hastalığının yaygınlığını ve ciddiyetini saptamada 3 boyutlu speckle-tracking ekokardiyografi ve arteriyel stiffness'in öngördürücü rolü
  1. Tez No: 451107
  2. Yazar: MUSTAFA DOĞDUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİDE SOYDAŞ ÇINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Gensini skoru, 3 boyutlu speckle-tracking ekokardiyografi, nabız dalga hızı, Gensini score, three dimensional speckle-tracking echocardiography, pulse wave velocity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş ve Amaç: Kararlı anjina pektoris sık karşılaşılan ve bazen fonksiyon kaybına yol açan bir hastalıktır. Çalışmamızda kararlı anjina pektoris hastalarında Gensini Skoruna göre KAH ciddiyeti ile istirahat 3B-STE ve PWV'nin ilişkisini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Hasta seçimi kardiyoloji kliniğinde egzersiz testi veya miyokardiyal perfüzyon sintigrafisi ile değerlendirme sonrası koroner anjiografi planlanan ardışık 18-80 yaş aralığındaki kararlı anjina pektoris hastaları arasından yapıldı. Dahil edilme ve dışlanma kriterlerini karşılayan 120 olgu çalışmaya dahil edildi. KAH ciddiyetini değerlendirmede Gensini Skoru hesaplandı ve KAG öncesi istirahat halinde ölçülen 3B-STE strain parametreleri ve PWV,Aix ile karşılaştırıldı. Bulgular: 3B-STE parametrelerinden olan Longitudinal Strain (LS),Circumferansiyel Strain (CS),Radial Strain (RS) ve Area Strain (AS) ; özellikle yaş ve cinsiyetten etkilendiği için yaş ve cinsiyete göre düzeltme yapıldı ve elde edilen sonuçlar Gensini Skoru ile kıyaslandığında aralarında yüksek korelasyon izlenmiş olup istatistiksel olarak anlamlı saptandı.Gensini Skoru arttıkça 3B-STE strain parametrelerinde de korele olarak bozulma (mutlak değer olarak azalma ) olduğu görüldü.PWV,Aix ile Gensini Skoru kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Nabız Dalga Hızı (PWV) ile Longitudinal Strain arasında pozitif yönde zayıf korelasyon izlendi ve bu korelasyon istatistiksel olarak anlamlı saptandı. Sonuç ve Tartışma: Günümüzde mortalite ve morbiditenin en sık nedenlerinden olan KAH'nın erken dönemde saptanması için yeni yöntemler araştırılmaktadır.Subklinik sol ventrikül disfonksiyonunun saptanmasında 3B-STE girişimsel olmayan ve kullanışlı bir parametredir. Kararlı anjina pektoris'te KAG öncesi ya da risk değerlendirilmesinde 3B-STE kullanılabilir.Çalışmamızda saptanan 3B-STE strain parametreleri ile KAH ciddiyeti arasındaki anlamlı korelasyon öngörülebilir bir bulgudur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Stable angina pectoris is a common disease, that may cause disability. In this study; we evaluated the relationship between coronary artery disease severity according to Gensini Score and resting 3D-STE with PWV in stable angina pectoris patients. Methods: Patients were randomly selected from stable angina pectoris patients between 18-80 years of age to whom coronary angiography was planned following evaluation with exercise test or myocardial perfusion scinthigraphy in cardiology outpatient clinic.120 patients fulfilling inclusion and exclusion criteria were included in the study. Gensini Score was calculated to detect the severity of coronary artery disease and was compared with strain parameteres calculated via 3 dimensional speckle-tracking echocardiography and PWV prior to coronary angiography. Results: Longitudinal Strain (LS),Circumferantial Strain (CS),Radial Strain (RS) and Area Strain (AS) which are the parameters of 3D-STE were corrected by age and sex,and then we detected a statistically significant correlation between 3D-STE and Gensini Score.There was no statistically significant correlation between PWV,Aix and Gensini Score.In this study ,we detected a statistically significant and positive, however weak correlation between PWV and Longitudinal Strain (LS). Discussion and Conclusion: Today, the new methods are investigated in the detection of early-stage coronary artery disease that is the most common causes of the mortality and morbidity.In the detection of subclinical left ventricular dysfunction,3D-STE is a non-invasive and handy parameter.3D-STE can be used before coronary angiography or while evaluating risk.The statistically significant correlation between 3D-STE and the severity of coronary artery disease in our study is a predictable finding.