Mütarekeden cumhuriyete basında eğitim ve öğretmen sorunları(1918-1923)
Education and teacher problems in the press from the armistice to the republic (1918-1923)
- Tez No: 451427
- Danışmanlar: PROF. DR. PROF.DR. YAHYA AKYÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Milli mücadele, basın, eğitim, öğretmen, War of Independence, Press, Education, Teacher
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimin Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 541
Özet
MÜTAREKEDEN CUMHURİYETE BASINDA EĞİTİM VE ÖĞRETMEN SORUNLARI(1918-1923) Polat, Ümit Doktora Tezi, Eğitimin Kültürel Temelleri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Yahya Akyüz Aralık, 2014,524+XV Bu araştırmamızın temel amacı, mütarekeden cumhuriyete basında eğitim ve öğretmen sorunları(1918-1923)'nın incelenmesidir. Milli mücadele döneminde basında çıkan yazılar, milli mücadele günlerinin uyandırdığı acı, sevinç, üzüntü ve ümidi yansıtan canlı belgelerdir. Basında basılıp yayımlananlar yarın için dünün tarihi olma niteliğine sahiptir. Bu araştırmanın temel amacı milli mücadele döneminde çıkan gazetelerden Hâkimiyet-i Milliye, Minber, İrade-i Milliye, Açıksöz, İstikbal, Çorum, Peyam-ı Sabah gazeteleri ve bazı dergiler taranarak eğitim ve öğretmen sorunları tespit edilmiştir. Tarihsel bir araştırma niteliğindeki bu çalışma bir tarama modelindedir. Mili mücadele döneminde düşmana karşı mücadele edilirken, eğitim de ihmal edilmemiştir. TBMM 'inde tartışılan eğitim sorunları, öğretmen maaşları, grevler, kapatılan okullar tartışma konusu olmuş. Topyekûn millet olarak savaşta olmamıza rağmen, maarif kongresi yapılmış, heyet-i ilmiyeler toplanmış, bakanlar eğitim ve öğretmenlerle ilgili kanun maddeleri çıkarmışlardır. Milli uyanış ve örgütlemede, cephede öğretmenlerin durumu, okulların durumu, muallimler dernekleri, yabancı ve azınlık okullarının faaliyetlerinin basına yansımaları ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Milli mücadele dönemi öğretmenlerin sayısal durumu istatistik değerleri, öğretmenlerin yetiştirme, hukukî ve örgütlenme sorunları tespit edilerek basında bu konularla ilgili eğitimcilerin tartışmaları aktarılmıştır. Mili mücadele döneminde öğretmenlerin en fazla mağdur olduğu konu ekonomik sorunlarıdır. Zira bu dönemde maaşlarını alamayan alamadıkları için geçimini sağlayamayan öğretmenlerin istifa ettikleri yada başka işlerde çalıştıklarını görmekteyiz.Aslında bu araştırmamız Kurtuluş Savaşı'nın en kritik günlerinde bile eğitime verilen önemi ortaya koyması açısından çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
EDUCATION AND TEACHER PROBLEMS IN THE PRESS FROM THE ARMISTICE TO THE REPUBLIC (1918-1923) Polat, Umit Doctoral Dissertation, the Department of Cultural Foundations of Education Thesis Supervisor: Prof. Dr. Yahya Akyuz December, 2014,524+XV The main purpose of this research is to analyze the education and teacher problems in the press from the armistice to the republic (1918-1923). The articles in the period of war of independence are alive documents reflecting the pain, happiness, sorrow and hope based upon the war of independence. The things printed and published in the press have the characteristics of being the history of yesterday for tomorrow. The main purpose of this research is to determine the education and teacher problems by scanning some journals and some of the newspapers published in the period of war of independence like Hakimiyet-i Milliye, Minber, İrade-i Milliye, Açıksöz, İstikbal, Çorum, Peyam-ı Sabah. This historical research is a descriptive study. Education wasn't neglected while struggling in the period of war of independence. Teachers' salaries, strikes, the schools closed were the subjects of discussion. Educational Congress was done, Heyet-i Ilmiyes were set up, ministers introduced laws about education and teachers, although people were in all out war as a whole nation. Teachers' and schools' positions in the front, national awakening and organizing, and the reflections of the activities of teachers associations and foreign and minority schools in the press are tried to be presented. The quantitative situation of teachers and their statistical values, their training, juridical and organizing problems were determined and educators' discussions about these subjects in the press were narrated. Economic problems are the subject that the teachers most suffered in the period of war of independence. Likewise, we can see the teachers, who couldn't receive their salaries and so couldn't earn their keep, resigned or worked in other jobs. In fact, this study is very important in terms of determining the importance attached to the education even in the most critical days of the War of Independence.