Avrupa Birliği iklim değişikliği politikasının oluşumu ve sivil toplum örgütleri
The evolution of the European Union climate change policy and the civil society organisations
- Tez No: 451453
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK SÖNMEZOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, iklim değişikliği, enerji, etki analizi, karar alma, European Union, climate change, energy, impact analysis, decision making
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Son dönemde iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz koşulların insanlar üzerinde oluşturduğu etki AB'nin de bu konudaki düzenlemelerinin artmasına sebep olmuştur. Bu kapsamda sürece dahil olan aktörlerin süreçteki rollerinin analiz edilmesi önem kazanmıştır. Tez kapsamında Avrupa Birliği'nin enerji kaynaklı iklim değişikliği politikasında yaşanan dönüşüm ve buna paralel olarak AB kurumları ile STK'ların bu süreçte değişen rolleri irdelenmiştir. Buna ek olarak sivil toplumun nihai olarak AB kararlarını etkileme kapasitesi ölçülmeye çalışılmıştır. Lobi kavramı sivil toplumun AB kurumlarına erişmesi kapsamında ele alınmıştır. Etki kavramı ise metin incelemesi, anket, mülakat gibi yöntemlerin birleşimi çerçevesinde incelenmiştir. Tez kapsamında ayrıntılı olarak AB kurumlarının işleyişi, karar alma mekanizması ve bu mekanizmanın teorik olarak nasıl çerçeveleneceği işlenmiştir. Ayrıca seçilen sivil toplum örgütleri ve bu örgütlerin değişen görünümleri de ele alınmış ve karşılaştırmalı olarak resmi belgeler ile sivil toplum raporları incelenmiştir. Burada Brüksel merkezli ve AB genelinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin seçimi tercih edilmiştir. Tez içerisinde rapor incelemelerine ek olarak mülakatlar gerçekleştirilmiş ve literatür bilgisi ile saha çalışması verileri karşılaştırılmıştır. Bu çerçevede sivil toplumun öncelikle hangi aşamalarda karar alım mekanizmasına dahil olduğu, hangi baskı araçlarını kullandığı ve hangi koşullarda nasıl bir etki sağladığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırma sonucunda literatürde yer alan sivil toplumun AB'deki enerji kaynaklı iklim değişikliği konusunda aldığı kararlara etki ettiği öngörüsü somut araştırma ile doğrulanmıştır. Ayrıca çalışma daha önce yapılan çalışmalardan hem süreç analizi hem de mülakatlar yapılmış olması ile ayrılmaktadır. En önemlisi tezin içerisindeki AB genelinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin somut etkisini analiz eden ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
In the last period the negative impacts of climate change on people have lead new arrangements within the EU. In this context it has gained importance to analyse the role of the actors that are involved in the process of this area. In this thesis it has been aimed to evaluate the transition in the EU's energy related climate policies and parallel to this the changing roles of the CSOs and the European institutions has also been examined. Furthermore, it has been tried to evaluate the influence capacity of the CSOs' on the EU decisions. The concept of lobby has been handled as CSOs access to the EU institutions. The concept of influence has also been investigated with the methods such as text coding, survey and interview. Within the scope of the thesis the functions, decision making mechanisms and theoretical framing of the EU institutions has been handled. Besides, the selected CSOs' has been investigated with their changing outlook and also formal documents has been compared with CSOs' reports. In this thesis the selection of CSOs that are Brussel based and are active throughout EU is preferred. Additional to the reports, interviews has been made and the literature has been compared with the results of the fieldwork. Within this framework it has been attempted to identify in which phases the CSOs involve in the decision making mechanism, which pressure mechanisms they use and in which conditions they affect the institutions. In this study it has been verified with concrete research that CSOs has influence on the EU's energy related climate change policy decisions. Additionaly this study distinguishes itself from the previous studies with its process analysis and interviews. Above all it is the first study to analyse the concrete influence of the civil society organizations that are active throughout EU.