İlk dönem İslam tarihi kaynaklarında tarih düşme metotları (Hicri 5. yüzyıla kadar)
Dating methods in the sources of early Islamic history (Until the 5th century of Hijri)
  1. Tez No: 451517
  2. Yazar: METİN ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih, Tarihlendirme, Takvim, Kronoloji, Metodoloji, History, Dating, Calender, Chronology, Methodology
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
“İlk Dönem İslam tarihi Kaynaklarında Tarih Düşme Metotları”başlıklı bu çalışmada, Hicrî 5. yüzyıla kadar yazılmış ve İslam tarihi kaynaklarının ilk örnekleri olan megâzî-siyer, tabakat ve genel tarih kitaplarının ilk örneklerinde müelliflerin kullanmış oldukları tarihlendirme yöntemleri incelenmiştir. İslam tarihinin günümüze ulaşmış en eski kaynakları olan bu eserler, hem bilgi hem yöntem olarak sonraki dönemde yazılan eserlere kaynaklık etmişlerdir. Bu eserlerde kullanılan tarihlendirme yöntemlerinin anlaşılması, bu eserleri anlama açısından önemli olduğu kadar İslam'ın ilk döneminde tarihlendirme ve takvim gibi uygulamaların anlaşılması açısından da önem teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, titled as“Dating Methods in the sources of early Islamic History”, the dating methods, which are utilized by the authors in the first examples of Megazi/ al-Sira, Tabaqat and also in general history books that are written until the 5th century of Hijri and are the very early examples of the sources of Islamic history, are investigated. These works, the oldest sources for Islamic history reaching today, are a resource point for the works written in late periods in terms of both knowledge and methodology. Understanding the dating methods of these works is significant for interpreting practices such as dating and calendars in the early periods of Islam and for comprehending the aforementioned works as well.