Jean Paul Sartre felsefesinde kaygı kavramı
Anxiety notion in Jean Paul Sartre philsophy
  1. Tez No: 451752
  2. Yazar: KERİM DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRAGÜL AŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kaygı (Bulantı), Özgürlük, Sorumluluk, Qualm(Concern), Freedom, Responsibility
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Felsefe tarihinde iz bırakan hemen hemen tüm varoluşçu filozoflar gibi Jean Paul Sartre'ın felsefi yöneliminin arka desenini oluşturan ve çalışmalarına yön veren temel felsefi soru ve sorunların merkezini de insan ve onun varoluşu sorunsalı oluşturur. Bu bağlamda Sartre'ın“kendisi için varlık”olarak nitelendirdiği, dünyada,“kendisi için varlık”tarzında var olan insan, ve onun dünyada olmasının varoluş tarzlarına ilişkin onto-fenomenolojik varoluşsal çözümlemeleri tezde sorun edindiğimiz kaygı kavramının ele alınışında bize farklı perspektifler sunmaktadır. Öyle ki Varoluşcu düşünce geleneğinde Sartre'ın ünlü“varoluş özden önce gelir”argümanını öne çıkaran söylemi kaygı kavramı üstünde yükselir. Bu açıdan Sartre'ın Opus Magnumu olan,“Varlık ve Hiçlik”te, öne çıkan düşüncesi, Varlık ve Hiçlik kutupluluğunda, insanın yönelimsel etkinliğinden hareketle temellendirdiği, insan özgürlüğünün zeminini, bulantı, diğer bir ifade ile varoluşsal kaygı kavramının oluşturduğudur. Bu bağlamda Tez, J.P. Sartre'ın felsefesinin temel izleğini oluşturan, ''kaygı'' kavramını sorun edinmekte ve Sartre'ın kaygı kavramını, hangi kavram çatıları altında ele aldığını ve analiz ettiğini açıklamayı amaç edinmektedir.
Özet (Çeviri)
Like all existentialist philosophers leaving mark in the history of philosophy, human and its existence problematique facilitates basic philosophic questions and problems directing studies and comprising the background pattern of Jean Paul Sartre's philosophy orientation. In this regard, the human existing at“existence for self”style in the world defined by Sartre as“existence for self”and phenomenological and existential analysis regarding existing styles of being available on the world present different perspectives to us regarding the concern notion considered as a problem in the thesis. Whereas, Sartre's expression driving forward the famous“existence comes before the core”argument rises on the concern notion. In this regard, Sartre's Opus Magnum opinion putting him forward in the“Existence and Nullity”is the qualm comprising ground of human's seeking for meaning and freedom of human acquired in terms of human's orientational effectiveness at Existence and Nullity polarity, in other words the existential concern notion. In this regard, the Thesis considers the“concern”notion as problem that facilitates the main path of J.P. Sartre's philosophy and aims to explain notions to acquire and analyze the concern notion of Sartre.