Determinants of capital structure: Evidence from Azerbaijan firms
Sermaye yapısını etkileyen faktörler: Azerbaycan örneği
  1. Tez No: 451912
  2. Yazar: ELMİR SAFARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÜZAR KURT GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, sermaye yapısı, şirket içi faktörler, borçlanma, Azerbaijan, capital structure, firm specific determinants, leverage
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı Azerbaycan şirketlerinin sermaye yapısı kararlarını incelemek ve finansman kararlarını etkileyen faktörleri belirlemektir. Çalışma genel olarak üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım Azerbaycan şirketlerinin 2007-2014 döneminde borçlanma durumunu tesbit etmektedir. Bulgular borçlanma seviyesinin sektörler arasında farklılık gösterdiğini ve esas olarak, inşaat ve tarım sektörünün daha çox borclanma yapısına sahib olduklarını göstermektedir. İkinci olarak, sermaye yapısını etkileyen şirket içi faktörlerle borçlanma oranı arasında ilişki saptanmıştır. Araştırmanın sonucu seçilmiş faktörlerden sadece karlılık ve şirket büyüklüğünün borçlanma oranı üzerinde etkisi olduğunu göstermektedir. Bulunan sonuçlar daha önce elde edilmiş olan bulgularla benzerlik göstermektedir. Gayri safi yurt ici hasila və enflasyon gibi makro ekonomik göstergelerin borçlanma oranı üzerindeki etkisi ise üçüncü kısımda test edilmiştir. Araştırma, sadece gayri safi yurt içi hasılanın pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı şekilde borçlanma ile ilişkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the capital structure policies of Azerbaijan companies and to provide determinants of financing choice. There are three main parts in investigation. The first part shows the leverage position of Azerbaijan companies over 2007-2014. Findings prove that leverage classification and borrowing level of companies are differentiated by sectors. Mainly, construction and agriculture sectors have high level leverage ratio. Secondly, the relationship between firm specific factors and leverage ratio is measured with panel data analysis. Empirical findings indicate that, only profitability and firm size are significant determinants for leverage ratio. And results of relationship between variables are consistent with previous literature. The effects of macroeconomic factors (GDP and inflation) on the financing choice of the firm are third objective of this study. Results provide that only GDP is positively and significantly related with leverage ratio.