Türkiye'de hükümlü ve eski hükümlülere yönelik sosyal politikalar
Social policy towards the convicts and ex-convicts in Turkey
  1. Tez No: 451953
  2. Yazar: MURAT ERUSTA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CİHAN SELEK ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hükümlü, Eski Hükümlü, Suç, Sosyal Politika, İstihdam, Convict, Ex-Convict, Crime, Social Policy, Employment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Sosyal Siyaset Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de hükümlü ve eski hükümlülere yönelik sosyal politikalar konusu ile 2008 yılında eski hükümlüler ile ilgili 4857 sayılı İş Kanununda özel sektörde var olan eski hükümlü çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması ile eski hükümlünün istihdamına etkisi ve eski hükümlüye yönelik sosyal politikalar incelenmiştir. Çalışmanın hazırlanma sürecinde ise konu ile ilgili literatür taraması, İŞKUR, İSMEK, Adalet Bakanlığının ve Sivil Toplum Kuruluşlarının verilerinden faydalanılmıştır. Eski hükümlünün istihdamında etkili olan yasaların tarihsel sürecine değinildikten sonra Türkiye'de eski hükümlülerin istihdamında sosyal, yasal ve ekonomik engeller bahsedilerek ve dünyadaki bazı ülkelerin uyguladıkları eski hükümlülere yönelik sosyal politikalar ve Türkiye'de hükümlülük sürecinde hükümlüye verilen eğitimler incelenmiştir. Eski hükümlü istihdamı zorunluluğunun sadece kamu sektörüne verilmesi, eski hükümlünün istihdamında yetersizliğe ve toplum ile sağlıklı bir şekilde bütünleşmesinde sorunlara neden olmaktadır. Sosyal politika aracı olan Sivil Toplum Kuruluşları, İSMEK, İŞKUR, Koruma Kurulları gibi kurumların çalışmaları üzerinde durularak etkinliği değerlendirilmiştir. Eski hükümlülerin toplum ile sağlıklı bir şekilde bütünleşebilmesi ve sorunlarının çözülebilmesinde eski hükümlünün istihdamı önemli bir adımdır. Son olarak, eski hükümlünün istihdamı için yasal zeminlerin hazırlanması, kamu ve özel kurumların eski hükümlü hakkında bilinçlendirme faaliyetleri, sivil toplum kuruluşları gibi etkin unsurların yapması gerekenlere yönelik önerilerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, social policy issues and employment of convicts and ex-convicts is carried out in accordance with changes abolition of ex-convicts obligation to employ in private sector according to the law no.4857, Labour Law in 2008. For this study, literatüre review, data of Turkish Ministry of Justice, Turkish Employment Organization, İstanbul Metropolitan Municipality Lifelong Learning Center and non-governmental organisations is preferred. After mentioning the historical process of legislation affecting the employment of ex-offenders, dealing with employment of former prisoners in Turkey in social, political and economic obstacles, social policies implemented by some countries in the world for ex-convicts and training given to convicts in the conviction process in Turkey is examined. Only be given to public sector employment of ex-offenders gives rise to lack of employment of ex-offenders, unhealthy way to integrate the community with ex-convicts. A social policy tool as non-governmental organisations, Turkish Employment Organization, İstanbul Metropolitan Municipality Lifelong Learning Center and other organisations' studies are based on to evaluate efficiency. Employment of ex-offenders has an vital role step in integration of ex-convicts in a healthy way with society and getting out of their problems. Finally, mentioned suggestions for duty of the preparation of the legal basis, awareness-raising activities of public and private institutions for ex-convicts, non-governmental organisations etc. for employment of ex-offenders.