Neoliberalizm ve çevreci hareketler: Sinop-Gerze Termik Santral örneği
Neoliberalism and environmental movements: Case of Sinop-Gerze Thermal Power Plant
- Tez No: 452014
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ATAAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Hegemonya, Karşı-Hegemonya, Neoliberalizm, Toplumsal Hareketler, Sinop-Gerze Termik Santrali, Hegemony, Counter-Hegemony, Neoliberalism, Social Movements, Sinop-Gerze Thermal Power Plant
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Neoliberal küreselleşme çağında küresel-ulusal-yerel ölçeklerarası hiyerarşik bağın ortadan kalkmasının bir göstergesi neoliberal hegemonyanın karşısında gelişen yerel-ekolojik karakterli hareketlerin karşı-hegemonya potansiyelinin artması olmuştur. Giderek artan bu potansiyeli anlamlandırabilmek, neoliberal küreselleşme çağının çözümlenmesinin temel koşullarından biri haline gelmiştir. Ne var ki neoliberalizm ile yerel-ekolojik karakterli hareketler arasındaki ilişkinin çözümlenmesi farklı bakış açılarına göre değerlendirildiğinden birtakım problemli unsurlar içermektedir. Bu çalışma ise Gramsci'nin hegemonya/karşı-hegemonya kavramlarını kullanarak neoliberal yeniden yapılanma sırasında gerçekleşen devlet, siyaset ve sınıflararası ilişkilerin yereldeki bağlantılarını tespitini hedeflemekte, bu kapsamda, geç kapitalizm koşullarında küresel, ulusal ve yerel ölçeklerin birbiriyle ilişkilerini Anadolu Grubu tarafından yapılmak istenen Gerze Termik Santral Projesinde yaşanan süreç üzerinden incelemektedir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, geç kapitalizm ya da yeni emperyalizm aşamasındaki neoliberal birikim stratejisi ve hegemonik projeler arasındaki ilişki Gramsci'nin hegemonya ile karşı-hegemonya kavramları üzerinden tartışmaya açılmıştır. Çalışmanın kavramsal çerçevesinin belirtileceği bu bölümde yerel-ekolojik toplumsal hareketlerin yapısı değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, Türkiye'deki neoliberalleşme süreci anlatılmış ve küresel ile ulusal ölçeklerarasındaki bağlantılar somutlaştırılmıştır. Son bölümde ise ölçeklerarasındaki ilişkilerin yerel ölçekteki yansımaları yerel-ekolojik karakterdeki bir toplumsal hareket olan Gerze Termik Santral Projesine karşı oluşan tepkiler üzerinden aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the era of neoliberal globalization, an indicator of the disappearance of global-national-local inter-scalar hierarchical link is increase of counter-hegemonic potential of local-ecological movements which developed against neoliberal hegemony. Interpreting this increasing potential is one of the fundamental condition for analyzing neoliberal globalization era. However, this becomes problematic since analyzing the relationship between neoliberalism and local-ecological movements evaluated from different aspects. The study aims at using Gramsci's concepts of hegemony / counter-hegemony to determine the local connections between state, politics and class during neoliberal restructuring, and in this context, it examines interrelations of global, national, and local scales in the process of the Thermal Power Plant Project which is planned to be carried out by Anadolu Group between 2008-2015 in Gerze, town in city of Sinop. The study consists of three sections. First section opens the discussion for the relationship between neoliberal accumulation strategy and the hegemonic projects of late capitalism or the new imperialism stage on Gramsci's concepts of hegemony and counter-hegemony. In this section, conceptual framework is described and local-ecological social movements are evaluated. Second section explains neoliberalization process in Turkey and concretizes the connections between global and national scales. In the last section, local scale reflections of inter-scalar relations is explained over the reactions to construction of the Gerze Thermal Power Plant, which has the characteristics of a local-ecological social movement.