Yoksullukla mücadele politikaları bağlamında toplum yararı programının yoksulluğu azaltma üzerine etkisi: Antalya ilinde bir araştırma
The effect on poverty alleviation of public works program: A research in Antalya
  1. Tez No: 452037
  2. Yazar: SİBEL DOĞANAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYHAN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksullukla Mücadele Politikaları, Aktif İstihdam Politikaları, Çalıştırma Programları, Toplum Yararı Program, Poverty, Struggle For Poverty, Active Labour Market Policies, Workfare Program, Public Works Program
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Ekonomi-politik bir bakış açısını merkezine alan bu araştırmanın amacı, İŞKUR öncülüğünde yürütülen Toplum Yararına Programı'nın yoksulluğun azaltılması üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaktır. Başta Dünya Bankası ve OECD gibi kuruluşlar yoksulluğun azaltılması için aktif istihdam politikalarının ve çalıştırma programlarının önemli bir mücadele yöntemi olduğuna vurgu yapmışlardır. Bu çalışmada ise çalıştırma programı içerisinde yer alan Toplum Yararına Programına yaklaşım olarak eleştirel kuramın temel sayıltıları kabul edilmiş ve bu kuramın doğasına uygun olan, araştırma probleminin derinlemesine analizine imkân veren derinlemesine görüşmeler ve gözleme dayanan nitel araştırma tekniği, veri toplamada kullanılmıştır. Çalışma içerisinde Toplum Yararına Programa katılan 16 kişi ile görüşülmüş ve elde edilen görüşmeler yaklaşık 150 sayfalık bir döküm haline getirilmiştir. Yapılan analiz neticesinde yoksullukla mücadele yöntemi olarak sunulan Toplum Yararı Programı'nın bireyleri belirli süreli sözleşmelerle istihdam etmesi çalışmanın yoksulluğu azalttığı savını güçleştirmektedir. Araştırmada ortaya çıkan ikinci sonuç aktifleştirme ve yoksulluk arasındaki bağlantıdır. Araştırma kapsamında yapılan görüşmelerde katılımcıların TYP öncesinde başka işlerde çalıştığı ve mevcut koşullar içerisinde aktif bir şekilde çalışma yaşamına dahil oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen bir diğer sonuç ise görüşmecilerin aldıkları eğitimin yönetmelikte belirtildiği gibi mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesine yönelik değil yaptıkları işle ilgili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda çalışma süreleri biten görüşmeciler bu programdan çıktıktan sonra vasıflaşıp yeni işlere yönelememektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal effect of public works program on poverty reduction with respect to economy-politic perspective. Institutions such as World Bank and OECD have emphasized that active labour market policies and workfare program are an important struggle way for poverty alleviation. In this study, it has been adopted the basic assumptions of critical theory relating to public works which is in the workfare program. The field study is designed in accordance with qualitative research for the purpose of research. Data collection has been done through in-depth interview and observation method. In the study, 16 people who are participated into public works program have been interviewed and obtained interviews have been textualized approximately 150 pages. As a result of analysis, public works program which is presented as struggle against poverty employ individuals for fixed term contract and this situation makes it hard to argue that work reduces poverty. The second result generated from the research is the link between activization and poverty. Participants have work in other jobs before public works program and have been actively involved in their working life in the current conditions. Another result from research findings is that the interviewer's training is related to the work what they are doing, not the development of professional qualifications as stated in the instruction. In this case, interviewers who have completed their term of employment can not qualify and turn to new jobs after leaving the program.