Liderlik olgusu bağlamında ilişkisel (Dönüşümcü) liderlik kavramı
The relational leadership in the context of leadership concept
  1. Tez No: 452068
  2. Yazar: SEVDA YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMET GÜRÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Lider, Liderlik, Dönüşümcü Liderlik Kuramı, Leader, Leadership, Transformational Leadership
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Çağımızın getirdiği konular arasında liderlik olgusu büyük önem taşımakta olup,varlığını sürdüren tüm kurum ve kuruluşlar için gerekli bir kavram haline gelmiştir.Birçok liderlik yaklaşımı ortaya çıkarılmış ve bunlar ile ilgili çok fazla araştırma yapılmıştır.1978 yılında Burns'un ele aldığı Dönüşümcü Liderlik Yaklaşımı diğer yaklaşımlara göre daha fazla ses getirmiştir.Bunun en önemli sebebi değişimi içermesi eski anlayışlardan farklı olarak ilerlediği için tercih edilen konuların başında gelmiştir.Bu yaklaşımın diğer klasik liderlik yaklaşımları ile aralarında benzer yönler bulunmaktadır fakat dönüşümcü liderliği diğerlerinden ayıran özellikler bireye değer vermeleri,onları psikolojik olarak olumlu yönde etkilemeleri,güçlü yönlerini ortaya çıkarmaları ve bu yönde teşvik etmeleri gibi konuları ele almaktadır. Tezde öncelikle liderlik ve dönüşümcü liderlik konuları hakkında detaylı literatür taraması yapılmıştır.Bu tez çalışmasında dönüşümcü liderlik olgusu üç bölüm şeklinde incelenmiştir.Birinci ve ikinci bölümde liderlik olgusunun tarihsel süreçleri ve dönüşümcü liderlik kavramına yönelik edebiyat çalışmaları açıklanmıştır.Özellikle ikinci bölümde dönüşümcü liderliğe yönelik konular detaylı olarak incelendiğinde bu liderliğin alt boyutları olan Karizma,Esinsel Motivasyon,Entelektüel Uyarım ve Bireysel İlgi yaklaşımlarına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise kurumdaki yönetici pozisyonundaki liderlerin, çalışanlarının algılarında ne derece önemli olduğunu tespit etmeye yönelik liderlerin dönüşümcü liderlik özelliklerine sahip olup olmadığı konusu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Among the topics of our time brings leadership a great importance and has became an essential concept for sustaining institutions and enterprises.Many leadership approaches are revealed and too many researches about them were conducted.The transformial leadership wich Burn's handled in 1978 brought more sound than the other approaches.The most important reason of that was the including of exchanging.That's why it is preferred issues.It advanced different according to the old approach.There are similar sides among the other leadership approaches. But the distingvishes characteristics of that is valuing people, affect them positively,reveal their strengths and encourages them in this respect. Primarily include this dissertation detailed review of the literature was conducted about leadership and transformational leadership. This thesis explored in three parts in the case of transformational leadership.On the first and second section was explained the historical proccess of the fact of leadership and literature study for the concept of transformational leadership.Especially if it considering on the second part ,about the transformational leadership there is giving place to charisma,inspired motivation,intellectual stimulation and individual attention approach which are the lower dimensions of the leadership.On the third part was examined how important it is for detecting the executive leader in the perceptions of employee and if the leaders carry the transformational leadership qualities.