Deneysel majör karaciğer cerrahisinde intermitant klempleme ve iskemik ökoşullama optimum süre ve zamanlamasının belirlenmesi
Determination of optimal period and timing of intermittent clamping and ischemic preconditioning in major liver surgery
- Tez No: 452302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI ÖZERHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemik Önkoşullama, Aralıklı Klempleme ile İskemik Önkoşullama, Karaciğer İskemi Reperfüzyon Hasarı, Ischeamic Preconditioning, Ischeamic Preconditioning With Intermittent Clamping, Liver Ischeamia Reperfusion Injury
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı, deneysel major karaciğer rezeksiyonunda, iskemi reperfüzyon hasarı sonrası karaciğer fonksiyon ve histomorfolojisinde en iyi korumayı sağlayan ideal aralıklı klempleme süre ve zamanlamasını belirlemekti. Bu çalışmada 80 adet Wistar-Albino türü erkek rat kullanıldı. Deney hayvanları 8'er rattan oluşan 5 gruba ayrıldı. Gruplarda 10 dakika, 20 dakika 30 dakika ve 60 dakika aralıklarla toplam 60 dakikalık klempleme uygulandı. Her grupta 2 kez olmak üzere 3. saatte ve 24. saatte kan ve doku örnekleri alındı. Klempleme sonrasında sol lateral lob ve sol median lob (yaklaşık %40 karaciğer dokusu) rezeke edildi. Reperfüzyonun 3. ve 24. saatlerinde kan ve doku örnekleri alındı. Hastanemiz Biyokimya Kliniğinde kan örneklerinden TNF-alfa eliza, IL6 eliza, ALT, AST, LDH, Total bilirubin ve Direkt bilirubin seviyeleri ölçüldü. Doku örnekleri TUNEL yöntemi ile apopitotik hücre sayımı ve H&E boyama ile genel karaciğer hasar skoru açısından Etimesgut Asker Hastanesi Patoloji Kliniği'nde incelemeye tabi tutuldu. Aralıklı klempleme gruplarının sonuçları sham grubu ve kendi içinde istatistiksel anlamlı fark açısından karşılaştırıldı. Bu çalışmada gruplar arasında patolojik değerlendirmede istatistiksel olarak anlamlı fark bulamadık. ALT ve AST değerlerinde geç dönemde 10 dakika klempleme grubunda istatistiksel olarak yükseklik olduğunu tespit ettik. TNF-alfa ve İL-6 değerlerinde erken dönemde 60 dakika grubunda belirgin yükseklik olduğunu ancak geç dönemde ise 60 dakika ve sham grubunda düşme olurken aralıklı klempleme gruplarında istatistiksel olarak anlamlı yükseklik olduğunu tespit ettik. Elde edilen sonuçlarla, intraoperatif hemoraji ve operasyon süresi ile birlikte değerlendirildiğinde 30 dakikalık klempleme süresinin daha uygun olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the optimal period and timing of intermittent clamping and ischeamic preconditioning to provide the best protection of liver functions and histhomorphology after liver ischeamia reperfusion injury in experimental major liver resection. 80 Wistar-Albino male rats were used in this study. Rats were divided into 5 groups that each consist 8 rats. We perform clamping for 10 minutes, 20 minutes, 30 minutes and 60 minutes intervals that lasted totally 60 minutes. Sampling repeated twice in each groups at 3th hours and 24th hours. The left lateral lobe and the left median lobe (approximately 40% of liver tissue) resected at the end of clamping. Blood and tissue samples were taken on 3rd and 24th hours of reperfusion. Elisa TNF, IL 6 Elisa, ALT, AST, LDH, total bilirubin and direct bilirubin levels were measured from the blood samples in Biochemistry Department of local Institute. Tissue samples were analysed for apopitotic index with TUNEL assay and liver injury score with H&E staining in the Department of Pathology at Etimesgut Military Hospital. The results of intermittent clamping groups compared with each of clamping and sham groups in terms of their statistical difference. In this study we did not find statistically significant differences in pathological evaluation between groups.we found that ALT and AST level were statistically high in the 10 minute clamping group at the late period. At the early period we found that TNF-alfa and IL-6 levels were particular high in 60 minute clamping group but at the late period we found that 60 minute and sham group levels were decreased while amoung intermittent clamping groups levels were statistically increased. The present results, when considered together with intraoperative hemorrhage and operation time we consider that clamping time of 30 minutes will be more suitable.