Volar kilitli plak uygulanan erişkin radius distal uç kırıklarında iki farklı cerrahi yaklaşım karşılaştırılması ve brakioradialis tenotomisinin rolü
Comparison of two different surgical approach for adult radius distal fractures and act of brachioradialis tenotomy
  1. Tez No: 452376
  2. Yazar: CAHİT KOÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ERMAN CEYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Radius distal uç kırığı, Modifiye Henry yaklaşımı, Henry yaklaşımı, Volar kilitli plak, Brakioradialis gevşetmesi, radius distal fracture, modified henry approach, henry approach, locked volar plate, brachioradialis release
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Radius distal uç kırıklarında cerrahi endikasyon var ise volar kilitli plak uygulaması sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Volar kilitli plak tespiti için farklı cerrahi yaklaşımlar uygulansa da klasik olarak Henry yaklaşımının yanında, Modifiye Henry yaklaşımı(Genişletilmiş-FCR yaklaşımı)(G-FCR) da sıkça tercih edilir olmuştur. Bu iki yaklaşım arasındaki önemli farklılık brakioradialis(BR) tendonu gevşetmesidir. Bu iki cerrahi yaklaşımın karşılaştırıldığı çalışmamız prospektif, tek merkezli, randomize ve kontrollü olarak yapıldı. Hastalar iki gruba ayrıldı ve bunlar arasında yaş, cinsiyet, taraf, kırık tipi ve etyolojik faktörler açısından anlamlı farklılık yoktu. G-FCR yaklaşımı uygulanan grupta radyolojik ve fonksiyonel değerlendirme sonuçları daha iyi bulunmuştır. G-FCR yaklaşımı uygulanan hastalarda radial yükseklik, radial eğim, radialtranslasyon ve intraartriküler uyumsuzluk değerleri Henry yaklaşımı uygulanan hastalara göre istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur. G-FCR yaklaşımı uygulanan grubun daha iyi neticeleri olmasında brakioradialis gevşetmesinin katkısı oldukça önemlidir. RDUK'ındaBR'in deforme edici etkisi radial uzunluğun ve radial eğimin sağlanamamasına, radialtranslasyona ve eklem içi kırıklarda intraartriküleruyumsuluğa sebep olabilir. Çalışmamızda BR tenotomisin redüksiyona olumlu yönde katkısının bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Locked volar plate is used frequently to manage distal radius fractures in the presence ofsurgical intervention. Different approaches are used for volar plate osteosynthesis. Henry approach used classically as well as modified Henry approach (extended FCR approach (E-FCR)) becomes an option that used constantly. Major difference between these techniques is release of brachioradialis tendon. We compared two surgical approaches prospective, single-centered, randomized and controlled. Patients divided to two groups and there were no difference in age, side, fracture type and etiology. E-FCR group has better results radiologically and functionally. Radial height, radial inclination, radial translation and intra-articular incongruity results were superior in E-FCR group compared henry group. Contributions of brachioradialis tenotomy are important to maintain reduction distal radius fractures Deforming force of brachioradialis tendon may prevent provide radial height ,radial inclination, radial translation and intra-articular incongruity. According to our study brachioradalis tenotomy may help maintain reduction.