Periampuller bölge tümörlerinde preoperatif drenajın postoperatif komplikasyonlara etkisi
The effect of preoperative biliary drainage on postoperative complications for periampullary region tumors
- Tez No: 452538
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHA TOLGA DEMİRBAŞ, PROF. DR. ŞEVKET CUMHUR YEGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Periampüller kanser, obstrüktif sarılık, preoperatif bilier drenaj, postoperatif komplikasyon, hiperbilirubinemi, Periampullary cancer, obstructive jaundice, preoperative biliary drainage, postoperative complication, hyperbilirubinemia
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Obstrüktif sarılık periampüller bölge tümörü olan hastaların en sık tespit edilen semptomudur. Cerrahi rezeksiyon metastazı olmayan hastalar için tek tedavi seçeneğidir. Sarılık mevcudiyetinde yapılacak cerrahinin postoperatif komplikasyonları arttırabileceği düşüncesiyle preoperatif bilier drenaj yapılması önerilmektedir. Bu işlemin mortalite ve morbiditeyi azaltabildiği retrospektif çalışmalarda gösterilmiş bile olsa meta analizlerde bilier drenajın komplikasyonları arttırdığı sonucuna varılmıştır. Meydana gelebilecek ciddi komplikasyonları, ölümü ve hastane yatış sürelerini bilier drenajdan ne ölçüde etkilendiğini test etmek amacıyla bu çalışma yapılmış drenajlı ve drenajsız olarak operasyon yapılan hastaların sonuçları incelenmiştir. 158 adet periampüller malignite hastasının drenaj yapılarak opere edilen 116 tanesinde cerrahi alan enfeksiyonları başta olmak üzere, anastamoz kaçakları ve intraabdominal apse gelişimi oranlarının, 42 adet dranajsız cerrahi grubuna kıyasla daha yüksek oranda görüldüğü tespit edilmiştir. Benzer şekilde Clavien Dindo komplikasyon sınıflamasına göre sınıflandırıldığında drenajlı grup aleyhinde daha yüksek oran tespit edilmiştir. Drenaj grubu hastalarının daha uzun süre hastanede yattığı görülmüş, pankreatik fistül, yeniden hastaneye yatış yoğun bakım ihtiyacı ve relaparatomi oranları ile özellikle mortalite oranları açısından arada fark bulunmamıştır. Drenajsız cerrahi grubunun verileri incelenerek komplikasyon gelişen grubun bilirubin değerlerinden yola çıkarak komplikasyona eğilimi arttırabilecek bir eşik değer tespit edilememiştir. Sonuç olarak drenajın yapılmasını önerebilecek bir sonuç elde edilmemiş bile olsa drenaj yapılmasının kısa dönemde mortalite ve major komplikasyon açısından fark yaratmadığı ancak enfeksiyöz komplikasyonları arttırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Obstructive jaundice is the most commonly detected symptom among patients with periampullary cancer. Surgical resection is the only treatment option for patients who do not have metastasis. Preoperative biliary drainage is suggested for patients with jaundice, considering that surgical operations may increase postoperative complications in the presence of jaundice. Drainage has been shown to reduce mortality and morbidity in retrospective studies; however, meta-analyses have indicated that biliary drainage increases the possibility of complications. This study has been conducted to test the effect of biliary drainage on possible serious complications, deaths, or period of hospital stay. Records of patients who were operated with and without drainage have been investigated. It was observed that out of 158 patients with periampullary tumors, 116 that were operated with drainage had a higher occurrence of surgical infections, anastomotic leaks, and intra-abdominal abscess formation, compared to the 42 patients that were operated without drainage. Similarly, when patient results were classified according to Clavien Dindo complication classification, the ratio was again against the patients that were operated with drainage. Drainage patients stayed in the hospital for a longer period; however, in terms of pancreatic fistula, re-hospitalization, need for intensive care and relaparotomy ratios, and especially in terms of mortality ratios, a difference between two patient groups was not observed. Investigating the data collected from patients that were operated without drainage, and specifically considering the bilirubin values of the patients who had complications, there was no threshold identified that contributed to a higher likeliness of complications. Consequently, even though there were no results to motivate recommending drainage, it was concluded that applying drainage does not create any difference in short-term prognosis, but drainage increases infectious complications.