Nitelikli çalışanın işe alımı ve firma sadakatini sürdürmede insan kaynakları yönetiminin rolü
Employment of qualified personnel and the role of human resources in maintaining company royalty
- Tez No: 452615
- Danışmanlar: DR. BÜLENT GÜNCELER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: insan kaynakları, iş tatmini, kariyer gelişimi, motivasyon, koçluk, Human resources, business satisfaction, career development, motivation, coaching
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Firmalar hedeflerine ulaşmak için birçok kaynak kullanmak zorundadır. Bu kaynaklardan biri de insan kaynakları yönetimidir. İnsan kaynakları yönetiminin maliyetlere, verimliliğe,organizasyon başarısına oldukça büyük etkisi vardır.Firmanın hedeflerine ulaşmasında insan kaynakları yönetimi önemli bir yere sahiptir.Öncelikle birinci bölümümüzde tezimizin amaçları açıklanmıştır. İkinci bölümümüzde ise insan kaynakları yönetiminin ne olduguna, amaçlarına, İKY?ni etkileyen faktörlere, İKY ile personel yönetimi ile arasındaki farklara, tarihsel gelişimine ve İKY yaklaşım türlerine yer verilmiştir. Değişen iş koşulları beraberinde İKY görevlerini de etkilemiştir. İKY işlevlerinin doğru ve etkili uygulanması firma başarısını yükseltmektedir. Üçüncü bölümümüzde insan kaynakları yönetiminin işlevleri, organizasyondaki yeri ve rolü açıklanmıştır. İş tatmini, kişilerin işlerine karşı duydukları kapsamlı, olumlu duygular ve bu duyguların insanlar üzerinde yarattığı sonuçlardır. İş tatmini bazı kavramlarla ilişkilidir. Özellikle Organizasyon iklimiyle bağlantılıdır. Organizasyon iklimi işgörenlerin çalışma çevresi içindeki politikaların oluşturulması ve organizasyona ait bir dizi özellikler bütünüdür. Firma sadakati oluşturma da organizasyon iklimi ve iş tatmini, işgören üzerinde güçlü etkenlerdir. Ancak bütün bunların yanında doğru işe doğru eleman seçimi önem arz etmektedir.Sunulan iş tatmini koşulları ve kariyer gelişim planlarının amacına hizmet etmesi için uygun yöntemlerle doğru işe doğru elemanı yerleştirmek gerekmektedir.İş tatmini yüksek bireyler firma sadakatini sürdürebilir bireylerdir.Dördüncü bölümümüzde; Firma sadakatini sürdürmede kariyer geliştirme,iş tatmini, organizasyon iklimi,doğru işe doğru kişiyi seçme ve yerleştirme açıklanmıştır. Motivasyon bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi ve isteklendirilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Yeteri düzeyde motive olmuş ve performans artışı sağlayan işgören işinden memnun ve firmasına sadık bir bireydir. Motive etme yollarından biriside koçluk uygulamalarıdır. Koç; çalışanların mevcut performans düzeyini daha yüksek düzeye çıkarmak ve performans hedeflerine ulaşmalarını sağlamak için onları faaliyete geçiren ve yardımcı olan kişidir. Günümüzde koçluk uygulamalarının önem kazanmasıyla beraber firma sadakatini sürdürme noktasında önemli bir unsur haline gelmiştir. Beşinci ve altıncı bölümümüzde motivasyonun ne olduguna,motivasyon yaklaşımlarına ve koçluk uygulamalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Companies have to use many resources in order to reach their targets. One of those targets is the human resources management. Human Resources management has a substantial effect on costs, efficiency, organizational success. Human resources management has a leading role in reaching target. Particularly in the first section of the thesis we expounded our aims. In the second section we defined the features of human resources, its objectives, the factors effecting HRM, differences between the HRM and personel management and approcments types of HRM. Changing in business conditions effected HRM. The right and effective applications of HRM functions hives rise to success of the companies. In the third section we explained the functions of the human resources functions and its place and role in the management. The business satisfaction is the comprensive positive judgements of the persons to their jobs and the results of the emotions felt by the individuals. Business satisfactions is related with some concepts. It is particularly related with organization climate. Organisation climate is to bring about policies by the employees. It is a wholeness of a serial of features regarding organization. On the other hand, creating company royalty is a substantial factor on the employer. However, employing right pesons in right positions is of great importance. Employing right persons in right positions with right methods is necessary in order to bring about business satisfaction and developmant plans. The individuals who have higher business satisfactions are the ones who are enable to maintain company royalty. In the fourth section of our thesis career development in maintenaing company royalty, business satisfaction, organization climate, employement right person in right position is explained. Motivation can be described as effecting and couraging the individuals in order to activate. The employee who is motivated well enough and giving higher performance is the one who satisfied with his or her job and loyal to his or her company. Coaching is one of the ways to motivate individuals. Coach is a person who is trying to heighten performance level of the employees and activate them in order to rich the performance level. Coaching has become an important element in our day in the point of maintaining company royalty. In the fifth and sixth sections of our thesis we described the esence of coaching, approachments of coaching and coaching applications.