Kablosuz ağlarla işlenen bilişim suçları ve güvenliğinin sağlanması
Commited cyber crimes through wireless networks and security
- Tez No: 452695
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ULVİYE HACIZADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Ağ Kavramı, Kablolu Ağlar, Kablosuz Ağlar, OSI Referans Modeli, Saldırı Yöntemleri, Bilişim Suçları, Güvenlik, OTP (Tek Kullanımlık Şifre), Concept of Network, Cabled Networks, Wireless Networks, OSI Reference Model, Attack Methods, Cyber Crime, Security, OTP (One Time Password)
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tezin amacı, güvenli bir kablosuz ağ oluşturmak için kullanılan yöntemleri inceleyerek, mevcut sistemleri daha güvenli hale getirmektedir. Kablolu ağlar, kablosuz ağ standartları, ağ yoluyla işlenen bilişim suçlarının Türk Hukuk sistemindeki yeri ve güvenlik önlemleri hakkında bilgiler içerir.Günümüzde gelişmeye devam eden ağ iletişim teknolojilerine paralel, kablosuz iletişim sistemlerinin kullanımları da hızla artmaktadır. Kablosuz iletişim büyük sistemlerin alt yapılarında sıkça tercih edilen teknoloji haline gelmiştir. Bu gelişime bağlı olarak kablosuz iletişim sistemlerindeki veri güvenliğini sağlamak önem arz etmektedir.Güvenlik, kablolu ya da kablosuz iletişim olmak üzere her iki türlü ağ için oldukça önemli bir konudur. Standart kablolu ağ üzerinden iletişim, fiziksel kablolar üzerinden sağlanır. Güvenlikte çoğunlukla fiziksel altyapıda dahili olarak bulunur. Kablosuz ağlarda ise genellikle RF sinyalleri kullanılmaktadır. Bu nedenle kablolu ve kablosuz iletişimde aynı güvenlik önlemlerinin uygulanması mümkün olmayabilir.Bu kapsamda, çalışmakta olduğum firmada kablosuz iletişim ortamının aktif olarak kullanılması göz önüne alınarak, yaptığım anket çalışmasında saldırganın, kablosuz iletişim ortamını kullanarak işleyebileceği bilişim suçu konusundaki farkındalık incelenmiştir. Değerlendirilen anket sonuçları neticesinde, çalışanların kablosuz ağ güvenliği konusunda yeterince bilgi sahibi olmaması ve misafir kullanıcılarıyla kablosuz ağ şifresinin paylaşılması sistemsel güvenlik önlemlerinin alınmasını da beraberinde getirmiştir.Güvenli bir kablosuz ağ oluşturabilmek için, misafir kullanıcılar için ayrı WLAN tasarlanarak kontrol altına internete çıkmalarını sağlamak için OTP projesi geliştirilmiştir. Saldırganın, herhangi bir yöntemle şirket içerisine sızdığı senaryosu da düşünülerek Web Uygulamaları Güvenlik Testi ve Zafiyet Analizi yapılmıştır. Bu analiz sonucunda, ortaya çıkan Web Uygulamalarının yazılımından kaynaklı güvenlik açıklıkları tespit edilmiştir. Şirket bünyesinde bulunan yazılım departmanına yapılan zafiyet analiz testi hakkında bir rapor hazırlanarak, tespit edilen güvenlik açıklıklarının hızlı bir şekilde kapatılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of thethesis, is to examine the methods used to create a secure wireless network and to secure existing systems. The thesis involves the information about cabled networks, standards of wireless networks. At the same time, it involves that what is the situation at the Turkish Law System for committed cyber crimes with networks and security measures.Today, the network communication technologies continue to evolve parallel to the rapidly increasing use of wireless communication systems. Wireless communication has become the preferred technology in large systems often sub-structures. This is due to development is important to ensure data security wireless communication systems.Security is an important issue for cabled or wireless communication networks. RF signals are usually used for wireless networks. For this reason, both wired and wireless communication may not be possible to implement the same security measures.The company where I work uses wireless communication networks actively. Therefore, it can be exposed cyber crimes but the important thing level of users? consciousness about cyber crimes. According to survey results, the users of wireless communication networks in the company share the password of wireless network with the guest user and it shows they haven?t enough knowledge about cyber crime.OTP project has been developed to control internet usage of guest users so a new WLAN has been designed for the guest users to create a secure wireless network. Web Application Security Testing and Vulnerability Analysis performed to provide security against attacker. As a result of this analysis, the security vulnerabilities that have been identified from the Web Applications software. I offered the closure of the established security gaps quickly.