Arabidopsis thalliana (Coloumbia) türüne silikanın fizyolojik etkileri
Physiological effects of silica on arabidopsis thalliana (Coloumbia)
- Tez No: 452700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DEMİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Arabidopsis thalliana, silika, antioksidant enzimler
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu tez çalışmasında, Arabidopsis thalliana (Coloumbia) türünün kontrolve silikalı ortamlarda yetiştirilip silikanın bu tür üzerindeki etkileri incelenmiştir.Kontrol grubu ile uygulama grupları arasında büyüme parametreleri (kök vegövde), total protein miktarına ve süperoksit dismutaz (SOD), askorbat peroksidaz(APOX), katalaz (CAT) gibi antioksidant enzim aktivitelerine bakılmış vefarklılıklar ortaya konmuştur. Hem kontrol grubunda hem de uygulama gruplarında toprak altı ve topraküstü organların büyüme parametrelerinde (uzunluk, yaş ve kuru ağırlık); kontrolgruplarına göre silikalı gruplarda azalma olduğu saptanmıştır. Silika stresine bağlıolarak hem katalaz hem askorbat peroksidaz hem de süperoksit dismutazenzimlerinde artma olduğu saptanmıştır. Total protein miktarında ise köklerdesilika uygulanmasının miktarı arttırdığı ama gövdede ise bir azalma olduğusaptanmıştır.Elde edilen sonuçlar silika stresine bağlı olarak antioksidant enzimaktivitesini arttırmış olduğu böylece Arabidopsis thalliana (Coloumbia) türündesilika stresine karşı savunma mekanizması olduğu ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Arabidopsis thalliana (Coloumbia) was grown in MS mediawith silica and without silica. Growth parameters (root and shoot) and oxidative stress enzmyes likesuperoxide dismutase, ascorbate peroxidase and catalase activities of controlgroups and groups with silica were compared. In both groups, growth parameters of below and above ground tissues'showed a decrease in response to silica stress. Superoxide dismutase, ascorbateperoxidase and catalase activities were higher in the plants which is grown in MSmedium prepared with silica.