Arabidopsis thaliana tiyamin transformatının kalıtım analizi
Inheritence analysis of thiamine transformant of arabidopsis thaliana
  1. Tez No: 58242
  2. Yazar: HÜLYA SİPAHİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEVİNÇ ASAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arabidopsis thaliana, DNA transformation, inheritance analysis
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zooloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
I ÖZET Yüksek Lisans Tezi ARABİDOPSIS THALIANA TTYAMIN TRANSFORMANTININ KALITIM ANALİZİ Hülya SİPAHİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Dr.Sevinç ASAL 1997, Sayfa: 33 Jüri: Prof.Dr.Dr.Sevinç ASAL Prof.Dr.ŞevId YAZGAN Yrd.Doç.Dr.Cengiz ELMACI Bn çalışmada, daha önce yapılan bir doktora çalışmasında elde edilen Arabidopm thaüana tiyamin transformantmın kalıtım analizi yapılmıştır. Transformantın 22 tane F, tohumundan gelişen 21 bitkiden mutant fenotip gösteren 5 tanesi ölmüştür. Gelişimlerini tamamlayan 16 tane Ft bitkisinin kendilenmeleri, yabani tip ve mutant bitkilerle yabancı melezlemeleri yapılmıştır. Melezlemelerden elde edilen F2 ve F3 generasyonlannda gözlenen açılmalardan F, bitkilerinden 8 tanesinin tiyamin sentezi bakımından homozigot, 5 tanesinin py mutasyonu bakımından homozigot, 3 tanesinin de tek lokusda heterezigot olabilecekleri düşünülmüştür. Transformantdan 3 generasyon boyunca tiyamin sentezleyebilen döllerin elde edilmesi, transformasyonun kararlılığını göstermiştir. Fj döllerindeki fenotipik açılma oranlarından, ekzogen DNA'nın bir ya da iki kopya halinde genoma entegre olarak Mendel oranlarına uygun açılmalarla döllere aktarıldığı görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER: Arabidopsis thaüana, DNA transformasyonu kalıtım analizi
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis INHERITANCE ANALYSIS OF THIAMINE TRANSFORMANT OF ARABIDOPSIS THALIANA Hülya SİPAHİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Sciences Supervisor Prof.Dr.Dr.Sevinç ASAL 1997, Page: 33 Jury: Prof.Dr.Dr.Sevinç ASAL Prof.Dr.Şevld YAZGAN Asst.Prof.Dr.Cengiz ELMACI In this study, inheritance analysis of thiamine transformant of A. thaliana obtained in previous Ph D study were performed. Sixteen out of twentytwo F, seeds developed normally, like wild type, but the other five of the Ft plants with mutant phenotype died following cotyledon stage. Selfing and cross fertilizations of sixteen normally growing F, plants with wild type and mutant plants were done for the inheritance analysis. From the segregations obtained in F2 and F3 generations, it could be concluded that eight of all the F, plants were homozygous from the point of view of thiamine synthesis, five of the F, plants were homozygous regarding to py mutation and three of the F, plants were heterozygote at single locus. Obtaining the progeny can synthesize thiamine during three generations show the stability of transformation. The phenotypic segregation ratios observed in Ft progenies confirm that one or two copies of exogenous DNA integrated into the plant genom and segregated in accordance with Mendelian ratios.