Mide mukozal yapısının yüksek rezolüsyonlu magnifiye endoskopi (YRME) ve flexible spectral ımaging color enhancement (FICE) teknikleri ile değerlendirilmesi
Assessment of gastric mucosa structure with high resolution magnifying endoscopy (HRME) and flexible spectral imaging color enhancement (FICE)
- Tez No: 452832
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SELAHATTİN TOPALAK
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Yüksek rezolüsyonlu magnifiye endoskopi, Flexible Spectral Imaging Color Enhancement, Helicobacter Pylori, intestinal metaplazi, High-resolution Magnifying Endoscopy, Flexible Spectral Imaging Color Enhancement, Helicobacter Pylori, intestinal metaplasia
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastroenteroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç:Son yıllarda kullanıma giren YRME ve digital kromoendoskopi yöntemleri ile gastrik mukozanın yüzeyel mikroyapısı ve vaskülaritesi daha net bir şekilde değerlendirilmeye başlanmıştır. Mide mukozasındaki yapısal değişikliklerin intestinal metaplazi, atrofi, Helicobacter Pylori (H. Pylori) varlığı ve kronik inflamasyon ile yakından ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada amaç gastrik mukozadaki yapısal değişiklikleri değerlendirmede YRME üzerine eklenmiş FICE uygulamasının etkinliğini araştırmaktır.Yöntem:Çalışmaya toplam 104 hasta alınmıştır. Hastalarda gastrik mukozal yapının incelemesinde, ilk YRME ardından YRME+FICE yöntemleri kullanılmıştır. Görüntülemenin ardından incelenen alanlar histopatolojik olarak incelenmiştir. Mukozal görünüm modifiye Yagi sınıflaması ile değerlendirilmiştir. Antrumda YRME + FICE tekniği ile daha önce tanımlanmayan, altta yatan mukozal paternden bağımsız olarak izlenen görüntü paterni de Tip 5 olarak sınıflandırılmıştır.Bulgular:Antrumda YRME ile tespit edilen görüntü paterni ile H. Pylori'nin tespitindeki sensitivite ve spesifite değerleri, sırası ile % 67.9 ve % 84.6 iken YRME + FICE ile % 93.5 ve % 92.3 bulunmuştur. Antrumda intestinal metaplazi ile ilişkili olduğunu düşündüğümüz Tip 5 paterni YRME ile hiçbir hastada gözlenmemiştir. YRME + FICE yöntemi ile izlenen Tip 5 paterninin intestinal metaplazi için sensitivite ve spesifite değerleri, sırası ile % 50 ve % 98.8 olarak bulunmuştur.Sonuç:Bulgular YRME'ye eklenmiş digital kromoendoskopik yöntem olarak FICE uygulamasının, H. Pylori ve intestinal metaplazi varlığını göstermede YRME'ye ek tanısal katkı sağladığını ve daha yüksek sensitivite ve spesifiteye sahip bir yöntem olduğunu göstermektedir. Daha önce FICE ile mide mukozal değerlendirmelerinde tanımlanmayan, antrumda muhtemelen mukozal incelmeye ikincil submukozal vasküler alanlara bağlı izlenen ?yamalı görüntü? (Tip 5) özellikle intestinal metaplazi tanısı için yol gösterici bir bulgu olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim:Microstructure and the vascularity of the superficial gastric mucosa have been evaluated more clearly with HRME and digital chromoendoscopy methods which have been used in recent years. Structural changes in the gastric mucosa is known to be closely associated with intestinal metaplasia, atrophy, Helicobacter Pylori (H. Pylori) and chronic inflammation. The purpose of this study is to investigate the efficacy of the FICE added on HRME in evaluation of structural changes in the gastric mucosa.Method:A total of 104 patients were included in the study. At examination of gastric mucosal structure in patients, first HRME then HRME + FICE methods were used. After imaging the investigated areas were examined histologically. Mucosal appearance was evaluated by the modified Yagi classification. HRME + FICE technique that was undefined earlier in the antrum, mucosal pattern observed independently of the underlying mucosal image is also classified as Type 5.Results:Sensitivity and specificity values of H. Pylori detection with the image patern HRME in the antrum was found as 67.9 % and 84.6 % while 93.5 % and 92.3 % with YRME+FICE, respectively. The Type 5 patern that we consider to be associated with intestinal metaplasia was not observed in any patient with HRME. Sensitivity and specificity values of Type 5 pattern observed with HRME + FICE method for intestinal metaplasia were 50 % and 98.8 %, respectively.Conclusion:The findings shows that digital chromoebdoscopic method FICE added HRME application has contributed an additional method for the presence of H. Pylori and intestinal metaplasia to HRME and has a higher sensitivity and specificity. Previously not defined in the assessment of gastric mucosa with FICE, antrum mucosal thinning is probably due to secondary submucosal vascular fields watched“patched image”(Type 5), especially for the diagnosis of intestinal metaplasia may be finding a lead.