Sessiz beyin infarktlarının risk faktörleri ve bilişsel etkilenimi
Silent brain i̇nfarction risc factors and cognitive disorders
- Tez No: 452883
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK BUDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Sessiz beyin infarktı, risk faktörleri, kognisyon, Silent brain infarcts, risc factors, kognition
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Sessiz beyin infarktı; daha önce inme yada geçici iskemik atak hikayesi olmayan sağlıklı insanlarda, MR, BT gibi görüntüleme yöntemleri ile insidental olarak saptanan yada otopsi çalışmaları ile ortaya konan, vasküler oklüzyona bağlı olarak gelişen beyin lezyonları olarak tanımlanabilir (1,2).Çalışmaya 62 SBİ'li ve 30 SBİ li olmayan grub dahil edildi.SBİ'li grupta 37 erkek (%59) ve 25 kadın (%41) hasta alındı.SBİ'li olmayan gurub ta 13 erkek (%43) ve 17 kadın (%57) alındı. SBİ'li olguların yaş ortalaması 60,48 yıldı. Hastaların önce sosyodemografik verileri, SBİ risk faktörleri sorgulandı. SBİ risk faktörlerine yönelik laboratuar tetkikleri yapıldı. Tüm olgularda kranyal MRG çekilerek SBİ varlığı araştırıldı ve SBİ olan grub ta MR evrelemesi yapıldı. Ayrıca nörokognitif değerlendirme amacı ile testler uygulandı.Hipertansiyon, sigara kullanım, Hemoglobin A1C düzeyleri, AKŞ düzeyleri ile SBİ arasında anlamlı ilişkili bulunurken, Diyabetes Mellitus ,Total kolesterol yüksekliği, Trigliserid yüksekliği, HDL düşüklüğü, Homosistein seviyeleri, Migren, Bel çevresi ölçümü ile SBİ arasında anlamlı ilişki bulunamadı. Ayrıca SBİ'li olgularda kognisyon testlerden; dikkat bozukluğu (%64,5), bellek bozukluğu (%88,7), görsel-mekansal işlev bozukluğu (54,8) ve yürütücü işlev bozukluğu (46,7) testlerinde bozulma saptandı.Sessiz beyin infarktlarında değiştirilebilir risk faktörlerini tanıma ve tedavi girişimlerine odaklanma ve SBİ sık görülen kognisyon bozukluklarını saptama ve izlemin önemli olduğu sonuçlarına varıldı.
Özet (Çeviri)
Silent Brain İnfarction can be defined as brain lesions occurred due to the vascular occlussion on people who are healthy and there is no history of stroke or transient ischemic attack in the patients anemneses. It can be stated incidentally by imaging techniques like MR or BT or by postmortem examinations (1,2).62 patients with SBI and 30 patients with no SBI are included in the study. 37 male patients (%59) and 25 female patients (%41) are involved in the case group with SBI . 13 males (%43) ve 17 females (%57) are studied in the case group with no SBI . The average age of the case group with SBI is 60,48 . First of all, socio-demographic characteristics of patients and risk factors are examined closely. Laboratory works are done concerning the risk factors of SBI . Incidence of SBI is searched through the all cases by applying cranial MRG and MR staging is done in the case group with SBI. Moreover, tests are applied for the norocognitive evaluation.While there is a significant relation between hypertension, smoking, Hemoglobin A1C levels, FBG (fasting blood glucoze) levels and SBI , there is not found any relation between Diabetes Mellitus, high Total Cholesterol , high Trigiliserid, low HDL, levels of Homosistein, migraine, measure of waist circumference and SBI. Besides, disorders are found in the case group with SBI through cognitive tests; attention disorder (%64,5), memory disorder (%88,7), visual-local disorder (54,8) and executive dysfunction (46,7).It is concluded that recognizing the modifiable risk factors for SBI, focusing on the cure and detecting and following the cognitive disorders that are often seen in SBİ are crucial points.