Akut dekompanse kalp yetmezliği ile acil servise başvuran erişkin hastalarda idrar nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin (NJİL) düzeylerinin hastaların diüretik tedavi dozunu ve akut böbrek hasarı gelişmini belirlemedeki tanısal değerinin incelenmesi.
Evaluation of urine neutrofil gelatinase associated lipocalin (NGAL)levels to predict the diüretic dose requirement and acute kidney injury (AKI) in adult patients presenting to the emergency department with acute decompansated hearth failure.
- Tez No: 452972
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE DURUSU TANRIÖVER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, akut böbrek hasarı, nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin, prokalsitonin, Heart failure, acute kidney injury, neutrophil gelatinase associated lipocalin, procalcitonin
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Akut kalp yetmezliği sendromları sıklıkla kardiyorenal sendromla komplike olmakta ve diüretik tedavinin planlanmasını güçleştirmektedir. Bu çalışmada, akut dekompanse kalp yetmezliği ile acil servise başvuran erişkin hastalarda başvuru anındaki idrar NJİL düzeylerinin hastaların diüretik tedavi dozunu ve ABH'yı belirlemedeki tanısal değerinin incelenmesi amaçlandı. Aralık 2010 ile Ekim 2011 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi acil servisine akut dekompanse kalp yetmezliği semptomları ile başvuran ve onay veren 100 hasta prospektif olarak bu gözlemsel çalışmaya alındı. Çalışmaya alınma anında NJİL ve prokalsitonin için idrar ve kan örnekleri alındı. ABH gelişen hastalarda, idrar NJİL düzeyleri daha yüksek bulundu (31.2 ± 29 ng/ml ve 12.7 ± 18.5 ng/ml) (p=0.001). Başvuru anında oral furosemid kullanımı daha az olan hastalarda daha çok ABH gelişti (%31.6 ve %60.5) (p=0.023). ABH olan ve olmayan gruplar için 1. gün ortalama diüretik dozları aynı iken (80 mg) ilerleyen günlerde ABH gelişmeyen grupta diüretik dozunun daha fazla arttırıldığı görüldü. İdrar NJİL düzeyi eşik değeri 12 ng/ml'de, ABH'yı %79 duyarlılık ve %67 özgüllükle öngörmekteydi. Çoklu lojistik regresyon analizinde idrar NJİL düzeyinin ABH'yı belirlemedeki odds oranı 10.9 bulundu. Sonuç olarak, dekompanse kalp yetmezliği ile başvuran hastalarda geliş anı idrar NJİL düzeyi hastanın diüretik gereksinimini belirlemede anlamlı olmamakla birlikte, 12 ng/ml eşik değer ile ABH'yı öngörmede iyi bir belirteç olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Acute heart failure syndromes are frequently complicated with cardiorenal syndrome which lead to difficulties in planning diuretic treatment. The aim of the study was to evaluate the performance of admission NGAL levels to predict diuretic dose requirement and to foresee AKI in adult patients presenting to emergency room with acute decompansated heart failure. 100 patients admitted to the Hacettepe University Faculty of Medicine emergency room with acute decompansated heart failure symptoms between December 2010 and October 2011 and who consented were prospectively enrolled to this observational study. On admission urine and blood samples were obtained for NGAL and procalcitonin. NGAL levels were higher in AKI group (31.2 ± 29 ng/ml vs 12.7 ± 18.5 ng/ml) (p=0.001). More AKI developed in patients using less per oral furosemid on admission (31.6% vs 60.5%) (p=0.023). Although first day mean furosemide doses were similar between groups (80 mg) diuretic dose increment was less on the following days in AKI group. NGAL levels with 12 ng/ml cut off value had a sensitivity of 79% and specificity of 67% for predicting AKI. With multiple logistic regression analysis, odds ratio of NGAL levels in predicting AKI was found to be 10.9. In conclusion, urine NGAL level of decompansated heart failure patient was not a significant predictor of diuretic dose requirement, but was a good marker for predicting AKI at 12 ng/ml cut off value.