Ağır konjenital nötropeni tanıyla izlenen 21 vakanın demografik özellikleri, klinik, laboratuar bulguları ve klinik seyirleri
Demographic features, clinical, laboratory findings and prognosis of 21 patients with severe congenital neutropenia
  1. Tez No: 452974
  2. Yazar: İBRAHİM CEMAL MASLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TEZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır konjenital nötropeni, granulocyte-colony stimulating factor (G-CSF), HAX-1, Severe congenital neutropenia, HAX-1, Granulocyte colony- stimulating factor(G-CSF)
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ağır konjenital nötropeni total nötrofil sayısının 0,5x109/L' nin altında olduğu, erken infantil dönemde ağır sistemik enfeksiyonlara yol açan, ağır nötropeni ile karakterize hematolojik bir bozukluktur. 1987 yılından itibaren `granulocyte-colony stimulating factor'(G-CSF)' in kullanılmaya başlanması ağır konjenital nötropeni hastalarının prognozunu ve yaşam kalitesini dramatik olarak değiştirmiştir. Çalışmamızda kliniğimizde takip ettiğimiz 13 kız, 8 erkek, toplam 21 hastanın başvuru yakınmaları, demografik özellikleri, laboratuar bulguları, genetik defektleri, tedavileri ve klinik seyirleri incelenmiştir. Tüm hastalarda tanı öncesi dönemde tekrarlayan oral aft ve cilt apsesi hikayesi vardı. Birçoğu ise pnömoni, sepsis, lenfadeniti içeren ağır sistemik bakteriyel enfeksiyon nedeni ile hospitalize edilmişti. Tüm hastalar G-CSF tedavisi alırken 10 hastanın (%47) tedavi dozu 8 ?g/kg/gün' ün üzerinde idi. 7 hastada (%41) altta yatan genetik defekt saptanırken en sık sorumlu gen 6 hasta ile (%35,2) HAX-1 geni idi. Sadece 1 hastada lösemik tranformasyon gelişti. Gerek tanı anında gerekse hastalık seyrinde hiçbir hastada sitogenetik anomaliye rastlanmadı. 2 hastaya akraba içi tam uyumlu donörlerden başarılı bir şekilde periferik kök hücre nakli yapıldı. Düşük doz ve yüksek doz G-CSF tedavisi alan hastalar arasında lineer büyüme, osteopeni/osteoporoz ve malign transformasyon açısından anlamlı fark saptanmadı.Sonuç olarak; ağır konjenital nötropeni hastaları mutlaka yılda iki kez kontrole gelmeli, 3 ayda bir tam kan ayımı ve periferik yayma ile beraber, boy ve kilo ölçümünü, dental muayeneyi (gingivit, periodontit) içeren fizik muayene yapılmalıdır. Malign transformasyon riski nedeni ile yılda 1 kez kemik iliği incelemesi tekrarlanarak, morfolojik ve sitogenetik anomaliler (özellikle monozomi 7) araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Severe congenital neutropenia (SCN) includes a variety of hematologic disorders characterized by severe neutropenia, with absolute neutrophil counts below 0,5x109/L, and associated with severe systemic bacterial infections from early infancy. The availability of recombinant granulocyte colony stimulating factor in 1987 dramatically changed both the prognosis and quality of life of patients with SCN. In this study we evaluated symptoms, demographic features, laboratory findings, genetic defects, therapies and prognosis of 13 female and 8 male, total 21 patients with severe congenital neutropenia. We documented recurrent aphthous stomatitis and skin abscess from all of the patients. Many of them developed systemic bacterial infections, including sepsis, pneumonia, lymphadenitis before the diagnosis. The underlying genetic defects of 7 (%41) SCN patients were detected. The most responsible gene was HAX-1, 6 patients (%35,2), in our study. G-CSF was applied in all SCN patients. There were 10 patients (%47) who required G-CSF dose more than 8 ?g/kg/day, defined as less responsive patients. Leukemic transformation occured in 1 patient. There were no cytogenetically anomaly in SCN patients either at diagnosis and duration of disease. Hematopoietic stem cell transplantation was succesfully achieved in 2 SCN patients from matched related donors. There were no statistically significant difference in lineer growth, malignant transformation and osteopenia/osteoporosis among patients that require low and high dose G-CSF therapy.As a result, all patients should be seen by a physician at least twice yearly. Blood counts should be obtained and a physical examination performed at least every 3 months, including assesment for weight and height, dental problems ( gingivitis, periodontitis) and documentation of intercurrent infections. Bone marrow examination (morphology plus cytogenetics) is required once per year to search for acquired cytogenetic abnormalities, such as monosomy 7.