The examination of nurses' career development activities, motivation and job satisfaction
Hemşirelerin kariyer geliştirme faaliyetleri, motivasyon ve iş doyumlarının incelenmesi
  1. Tez No: 453000
  2. Yazar: HATİCE BİNBİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRİYE VATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer Geliştirme, Motivasyon, İş Doyumu, Career Development, Job Satisfaction, Motivation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Araştırma, hemşirelerin kariyer planlama, kariyer yönetimi, kariyer geliştirmefaaliyetleri, motivasyon ve iş doyumlarına ilişkin görüşlerini incelemek vearalarındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla planlanmış ilişkisel tanımlayıcı birçalışmadır.Araştırma, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Ege ÜniversitesiTıp Fakültesi Hastanesi'nde Eylül 2011- Aralık 2012 tarihleri arasındayürütülmüştür.Araştırmanın evreni; İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi (N:761) veEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde (N:1116) çalışan toplam 1877hemşireyi kapsamaktadır. Araştırmada ayrıca örnekleme yöntemine gidilmemiş,kendilerine ulaşılabilen ve çalışmaya katılmak için gönüllü toplam 600 hemşirearaştırmanın örneklemini oluşturmuştur.Veriler, araştırmacı tarafından sağlık çalışanlarına gerekli açıklamalaryapıldıktan sonra anket formunun bırakılması ve bir hafta sonra formların gerialınması şeklinde kağıt-kalem tekniği ile toplanmıştır.Araştırma verilerinin toplanmasında Kırçı ve İşcan (2007) tarafındangeliştirilen ve yine kendisi tarafından geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılan“Kariyer Geliştirme Faaliyetleri Ölçeği (KGFÖ)”kullanılmıştır. KGFÖ toplam 42madde ve 5 alt boyuttan oluşmaktadır. Hemşirelerin ölçekte yer alan maddelerekatılma durumu 5 dereceli likert ölçeği kullanılarak değerlendirilmiştir. (1- HiçKatılmıyorum, 2- Katılmıyorum, 3- Orta Derecede Katılıyorum, 4- Katılıyorum, 5-Kesinlikle Katılıyorum).Araştırmadan elde edilen verilerin analizi SPSS 15.0 paket programıkullanılarak yapılmıştır. Araştırma bulgularının analizinde; verilerin normaldağılmadığı görüldüğü için değişkenlerin gruplar arası karşılaştırılmasındanonparametrik testler kullanılmıştır. İkiden fazla grubun puanlarınınkarşılaştırılmasında Kruskal Wallis H analizi, anlamlı bulunan farkın hangi gruptankaynaklandığını bulmak için de post hoc Bonferroni düzeltmeli Mann Whitney U, ikigrup puanlarının karşılaştırılmasında Mann Whitney U istatistiksel analizlerikullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; araştırmayıgerçekleştirdiğimiz her iki hastanede de hemşirelerin büyük çoğunluğu kariyergeliştirme programlarına katılmadıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca kurumlarındaçalışanlara yönelik (Kariyer Planlama Faaliyetlere) KPG uygulamalarınınyapılmadığı, kariyer geliştirme sürecinin yazılı olarak bulunmadığı, yazılı iş analizive görev tanımlarının bulunmadığı, iş analizi ve görev tanımlarının KPG'de dikkatealınmadığı, kurumlarında gerçekleştirilen KPG'ye yönelik görüşlerin düşük düzeydeolduğu saptanmıştır. Bununla birlikte, çalıştıkları kuruma göre hemşirelerin kariyergeliştirme faaliyetleri, iş doyumu ve motivasyonları kıyaslandığında, kamuhastanesinde KPG'ye yönelik uygulamaların daha yüksek olduğu söylenebilir. Bu durum ise, kurumda yürütülen kalite çalışmaları ile ilişkilendirilebilir. Ayrıca eldeedilen bu bulgulara göre hemşirelerin kariyer geliştirme faaliyetleri, iş doyumu vemotivasyonları arasında pozitif yönde ilişkili olduğu belirlenmiştir.Sonuç olarak, kariyer geliştirme faaliyetlerinin hemşirelerin hem kişisel hem demesleki gelişimlerini sağlayacağı, dolayısıyla iş doyumu ve motivasyonu beraberindegetireceği söylenebilir. Bununla birlikte, verilen hizmetin etkinliğinin artırılmasında,kalitenin yükseltilmesinde, mevcut durumun korunmasında ve kuruma olanbağlılıklarının arttırılmasında önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The universe of the study encloses total 1877 nurses working in İzmir AtatürkEducation and Research Hospital (N: 761) and Ege University Medical FacultyHospital (N: 1116). Sampling method in this study also was not made, a total of 600nurses who can be contacted and volunteered to participate to the study consist of thestudy sampling. The data were collected after necessary statements had been explained to thehealth care workers by the researcher, and the data were collected with pen- papertechnique by taking the questionnaire back after a week.It was used for collecting“Career Development Activities Scale (CDAS)”developed by Kırçı ve İşcan (2007) and made the validity and reliability study againby themselves. CDAS consists of a total of 42 items and five sub-dimensions. Theparticipation of nurses into the items in the scale was assessed by using 5 point Likertscale. (1. Strongly Disagree 2. Disagree 3. Moderately Agree 4. Agree 5. StronglyAgree)Analysis the data obtained from the research was carried out by using SPSS15.0 software. Nonparametric tests were used for the comparison between groups ofthe variables because of the fact that the data is seen not normal range in the courseof analysis of the research finding. Kruskal Wallis H analysis methods were used tocompare the scores of more than two groups. To be able to find the significantdifference derived from which groups were used Bonferronni – corrected MannWhitney U Analysis. Mann Whitney U Statistical Analysis was used to comparescores of the two groups.When the research findings were assessed; nurses stated that the majority ofthem participated career development programs both in the hospital that the researchwas carried out. Also, it was determined that CPD (Career Planning andDevelopment) applications were not made for the employees in their institutions,career development process, job analysis and job descriptions was the absence of awritten, job analysis and job descriptions were not taken into consideration in thecourse of the CPD applications and the applications were carried out in the theirinstitutions were at the low- level. However, when was compared to the nurses' career development activities, job satisfaction and motivation in terms of theirinstitutions, it can be said to be higher of the applications in relation to CPD in thepublic hospital. As for, this can be associated with quality studies were carried out inthis institution. In addition, according to the findings, nurses' career developmentactivities, motivation and job satisfaction were positively correlated.Finally, it can be said that career development activities are essential bothpersonal and professional development of nurses. Thereby, it can be said that careerdevelopment activities will bring about job satisfaction and motivation. However, itcan be said that career development activities are important in improving theefficiency of the service, rising of quality, keeping on the current state and increasingto nurses' commitment to the institutions.