Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde bulunan bir grup Bizans sikkesi
The Byzantine Coins from the Bodrum Museum of Underwater Archaeology
  1. Tez No: 453031
  2. Yazar: OZAN UYGUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE ÖZYURT ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Bodrum, Müze, Karia, Bizans, Sikke, Bodrum, Museum, Caria, Byzantine, Coins
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Tezimde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Bizans dönemine ait sikkelerin tanıtılması hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda 108 tanesi altın, 1 tanesi gümüş, 107 tanesi bronz ve 8 tanesi billion olmak üzere toplamda 224 Bizans sikkesi incelenmiştir. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi bölgenin en eski arkeoloji müzesi olması sebebiyle Bodrum'un yanı sıra bütün Karia Bölgesi'nden ele geçen Bizans Sikkeleri'ni bünyesinde barındırmaktadır. Bu sebeple öncelikle Karia Bölgesi'nin tarihi coğrafyası için ayrı bir bölüm oluşturulmuştur. Sonraki bölümlerde Bizans Nümizmatiği'ne ana hatlarıyla yer verilmiş ve son olarak katalogda yer alan sikkelerin geliş yerleri belirtilmiş ve istatistikleri çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
The goal of this thesis is to examine the coins from the Byzantine period in the Bodrum Museum of Underwater Archaeology. For this, a study made in Bodrum Underwater Archaeology Museum was carried out, whereby 224 Byzantine coins were evaluated. The chronological dates of the evaluated coins was determined from this study. In my thesis, which dealt with 224 coins, 108 of them as gold, 1 of them as silver, 107 of them as bronze and 8 of them as billion were identified. Bodrum Museum of Underwater Archaeology currently hold the Byzantine coins. They originate not only from Bodrum but also from the entire Caria region due to the museum's status as the oldest in this region. Therefore, at first, the historical geography of Caria has been written as a separate section to the coins. What follows is the evaluation of this study, the origin of these coins and the associated statistics.