Liseli tenisçilerin spor pazarlamasına ilişkin tutumlarının araştırılması
Investigation of high school tennis players attitudes on sports marketing
  1. Tez No: 453194
  2. Yazar: BERAT KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER KÜRŞAD TÜFEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Pazarlaması, Spor, Tenis, Sports Marketing, Sports, Tennis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüz dünyasında her şey gelişim ve değişim göstermektedir. Spor yönetimi ve spor pazarlaması alanında bu gelişimi görmek kuşkusuzdur. Özellikle her ekonomik kesime hitap edebilecek geniş bir aktivite yelpazesi sunan spor, gerek aktif katılım gerekse seyirci olarak katılım olanaklarını sunmasıyla geniş kitleler tarafından büyük ilgi görmektedir. Bu büyük ilgi de taraftarların tuttuğu takımlarının, kendilerinin ve yakın çevresindeki bireylerin yapmış olduğu spor branşını ve spora olan tutumluluklarını olumlu yönde etkilemektedir. Özellikle tenis branşı, mükemmel bir aktivite olmanın yanında nezih bir spor olması açısından, her kesime hitap etmesinin yanı sıra elit bireylere daha çok hitap etmesinden dolayı spora olan katılımı artırmaktadır. Bu yüzden çalışma spor yönetimi ve spor pazarlamasının tüm boyutlarını içerisine alarak, bütüncül yapılandırılmasında ve yönetilmesinde temel teşkil edilerek ele alınmıştır. Uygulama kısmında, Türkiye'de liseler arası tenis bölge müsabakaları ve Türkiye Şampiyonasında mücadele eden sporcularının tutumlarından yararlanılmıştır. Bu araştırmanın amacı, liseli tenisçilerin spor pazarlamasına ilişkin tutumlarının araştırılmasıdır. Araştırmada spor pazarlaması konusundaki tutumları incelendiğinde, sporcular üzerinde olumlu veya olumsuz en büyük etkiyi bırakan durumlar olarak ülkenin imajı, çocukların sağlıklı gelişimi, toplumun ve kendileri için sporun iyi olduğunu düşündükleri belirlenmiştir. Ancak bunu uygulamaya dökmedikleri, sporu tam anlamıyla bir ihtiyaç olarak görmedikleri, günlük aktivitelerini egzersiz ile ilişkilendiremedikleri, spor yapan kişi sayısının artması ile toplum içi şiddetin azalacağını düşündükleri, spor medyasının toplumu yeterince bilgilendirmediğini, toplumca sevilen kişilerin spor bilincini artırabileceğini ve okullarda spor bilincinin aşılanmadığını düşündükleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's World, everything shows development and alteration. Seeing this development in the field of sport management and sport marketing is undoubtedly. The sport, which offers a wide range of activities appealling to every economic sector in particular, attracts great interest by offering mass participation opportunities both as active participation and audience. This great interest also affects positively the sporting branches and sports that the fans hold, their own and the people around them. In particular, the tennis branch which is in addition to being an excellent activity, is also a decent sport, as it appeals to every segment, as well as to elite individuals, thereby increasing participation in the sport. Thus, the study has been handled as the basis for the integral structuring and management of all aspects of sport management and sport marketing. In the application part, these were utilized that tennis regional competitions held in high school in Turkey and attitudes of athletes competing in Turkey Championship. The aim of this research is to ınvestigation of of high school tennis players attitudes on sports marketing. In the research, when examined the attitudes towards on sport marketing, as a positive or negative effect on the athletes these have been determined that the image of the country, the healthy development of the children and thinking the sport for the society and themselves are good. However, these have been defined that that they do not make it into practice, they do not see sports as a necessity, they do not associate their daily activities with exercise, they think that violence in society can decrease with the increment of ones do sports, sports media do not adequately inform the society. they think that People loved by society can incresase the awareness of sport and sports consciousness is not infused in schools.