Psikolojik sözleşme ve örgütsel güven arasındaki ilişki: Antalya ilinde faaliyet gösteren katılım bankaları üzerine bir araştırma
Analysis of the relationship between the psychological contract and organizational trust: A research on participation banks operating in the province of Antalya
  1. Tez No: 453201
  2. Yazar: SEMRA ZENGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHSİN AKÇAKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sözleşme, Güven, Örgütsel Güven, Psychological Contract, Trust, Organizational Trust
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada katılım bankalarında çalışan personeller üzerinde psikolojik sözleşme ve örgüte güven konusu ve bu iki kavram arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Literatürde bugüne kadar çeşitli alanlarda ayrı ayrı incelenmiş olan psikolojik sözleşme ve örgütsel güven kavramları bu çalışmada bir arada ele alınmış ve aralarındaki ilişki araştırılmıştır. Bu yönüyle araştırmanın literatüre katkı sağlaması beklenmektedir. Ayrıca araştırmanın yapılacağı sektör açısından da özgün bir değer içerdiği düşünülmektedir. Bankacılık sektörü çalışma ortamı ve yaptığı iş gerekçesiyle güven ve psikolojik sözleşme kavramlarının önemli olduğu bir sektördür. Bu sebeple araştırma örneklemi olarak Antalya ilinde görev yapmakta olan katılım bankalarında çalışan personel seçilmiştir. Araştırma kapsamında seçilen örnekleme anket uygulanarak nicel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında, Antalya ilindeki katılım banka çalışanlarına toplam 256 adet anket dağıtılmıştır. Bu anketler arasından değerlendirmeye alınan 210 adetinin SPSS 20.0 programı aracılığıyla istatistiksel analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda, psikolojik sözleşme ve alt boyutu olan ilişkisel psikolojik sözleşme ile örgütsel güven ve alt boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilirken, işlemsel psikolojik sözleşme alt boyutu ile örgütsel güven alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the psychological contract and the issue of securing trust to organization on the personnel working in the participation banks and the relation between these two concepts. The concepts of psychological contract and organizational trust, which have been studied separately in various fields in the literature, have been considered together in this study and the relationship between them has been researched. It is expected that contribution to literature will contribute to this direction. It is also considered that the research has an original value in terms of the sector to be constructed. The banking sector is a sector where the concepts of trust and psychological contract are important because of the working environment and the business that it is doing. For this reason, the personnel employed in the participation banks working in Antalya province were selected as the sample of the research. Within the scope of the research, selected sampling questionnaires were applied and quantitative research techniques were used. A total of 256 questionnaires were distributed to participation bank employees in Antalya in the application part of the study. Among these surveys, 210 evaluations were statistically analyzed via SPSS 20.0 program. As a result of the analyzes, it was found that there was a positive relationship between organizational trust and sub dimensions of the psychological contract and subscale, and there was no significant relationship between the operational psychological contract subscale and organizational trust subscales.