Küreselleşme, kentsel yaşam ve kent kültürü algısı: İzmir örneği
Globalization, urban life and, perception of urban culture: İzmir example
- Tez No: 453221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP ALTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Kent, Kültür, Kent Kültürü, İzmir, Globalization, City, Culture, Urban Culture, İzmir
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Tek bir dünyada yaşadığımızı belirtmek günümüzün en çok duyulan cümlelerinin başında gelmektedir. Bir yandan dünyanın tek bir yer haline gelme süreci küreselleşme kavramı ile tanımlanmakta diğer yandan ise küreselleşme ekonomik, siyasal, kültürel düzlemde toplumsal değişimi beraberinde getirmektedir. Küreselleşme birçok boyutu etkileyen bir kavram olması sebebi ile bir tek tanım üzerinde uzlaşılamayan bir kavramdır. Genel çerçeve içerisinde küreselleşme; hem dünyanın küçülmesi hem de dünyadaki bilincin tek bir parça şeklinde yoğunlaşmasıdır şeklinde tanımlanabilir. Dünyanın küçülmesi zaman-mekân sıkışması teorileri ile birlikte küreselleşmenin mekân ile olan bağını gündeme getirmiştir. Küreselleşme ile yaşanan değişim tüm boyutları ile dünya düzeninde yaşanmaktadır. İletişim, bilgi teknolojileri, sermayenin hareketliliği mekânları farklılaştırmıştır. Bu durum sadece devletler için değil kentler için de geçerlidir. Kent yaşamı değişirken kentin fiziksel mekânından kültürüne kadar birçok ögesi bu durumdan etkilenmektedir. Kentlerin tek tip ve benzer yapılar haline gelmesi fiziki mekânı ile ilgili bir değişim olarak söz konusu iken; kentte yaşayanların da benzer tercihler, zevkler ve yaşam tarzları etrafında şekillendiği görülmektedir. Tezin amacı küreselleşme süreci ile meydana gelen değişimleri kent bazında incelemektir. Bu amaçla teorik çerçeve içerisinde; küreselleşme, yerelleşme, kent ve kültür kavramı, özellikleri, gelişim süreci, boyutları ve küreselleşme ile olan ilişkileri incelenmiştir. Uygulama bölümü ise alan araştırması yapılarak kavramsal çerçevede elde edilen verileri test etme amacı taşımaktadır. İzmir kent kültür dönüşümünü tespit etmek amacıyla kent kimliği ve kültürü ile küreselleşme sürecinin İzmir'e etkileri konu edilmiştir. Hazırlanan anket; İzmir ili içerisinde yer alan Urla, Foça, Çeşme vb. tatil beldeleri sürekli kent yaşamı niteliklerini gösteremeyeceği sebebi ile bu bölgeler dışında kalan 11 ilçe belediyesine (Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka, Konak, Menemen, Narlıdere) uygulanmıştır. İzmir'de küreselleşme sürecinde meydana gelen mekânsal, sosyal ve kültürel değişim, nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılarak tespit edilmek istenmiştir. Anket tekniği ile elde edilen verilere göre küreselleşmenin etkisi gerek fiziki çevrede gerekse kültürel yaşamda kendini hissettirmektedir. Bireylerin gelir, eğitim ve yaş gibi demografik yapılarına bakılarak yapılan analizlerde küreselleşme ile ilgili sorularda benzerlikler saptanmaktadır. Küreselleşmenin bireyleri tek tipleştirme iddiası ve yaşam şekillerindeki benzerlikler örnek alan araştırmamızda da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Stating that we are living only in one world is the most heard phrase of today. On the one hand the process of world becoming one place is defined by the concept of globalization; on the other hand globalization is bringing about social change in economic, political and cultural field. Globalization is a concept that cannot be agreed upon with a single definition because it is a concept that affects many dimensions. Generally, globalization can be defined as both world's getting smaller and the concentration of world consciousness just in one part. The world's getting smaller has made the bond of globalization with space a current issue still after the theories of time-space compression. The changes that taking place with globalization are experienced in the world order with its all aspects. Communication, information technologies and mobility of the capital are differentiating spaces. This is not only true for governments, but also for city. When city life changes many elements of the city from its physical space to culture are influenced by the change. While there is a change related to the city space with getting into the same and prototype structures, it is seen that the of those who live in city revolve around similar preferences, pleasures and lifestyles. The aim of the thesis is to examine the changes caused by the globalization process on the basis of city. So, in the theoretical framework; the characteristics, development process, size and globalization relations of globalization, decentralization, urban and cultural concepts have been investigated. The application part has the task to test the data obtained from the area research in the conceptual framework. It is aimed to study the effects of globalization process, city identity and culture on Izmir in order to determine the urban culture transformation. The survey has only been applied to 11 district municipalities (Urla, Flag, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Karabakh, Bornova, Buca, Menemen, Narlıdere) as the other provinces of Izmir – Urla, Foca, Cesme and so on – are holiday districts which have no value of permanent city life It is desired to detect spatial, social and cultural change in Izmir occurred during globalization process using qualitative and quantitative research methods. According to data obtained by the survey technique, the impact of globalization is seen in physical environment and the cultural life. The analysis, done by looking at demographics such as income, age and education of individuals, has shown similarities the similarities with questions related to globalization. The assertion of globalization to stereotype single individuals and the similarities in their way of life have been identified in our research sample, too.
Benzer Tezler
- İstanbul metropolünde değişen yaşam dönüşen konut algısı: Varyap Meridian örneği
Changing sense of life and housing in Istanbul metropolitan: Varyap Meridian example
FAHRİYE GÜLİN BİLGİÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
İç Mimari ve Dekorasyonİstanbul Teknik Üniversitesiİç Mimari Tasarım Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÖZGE CORDAN
- Kamusal alan olarak meydanların günümüzde değişen kullanımı: Kütahya Ulu Cami ve Zafer Meydanı örnekleri
Today's changing use of square as a public area: examples of Kütahya Ulu Mosque and Zafer Square
EBRU GÜL ÇAKIR
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Şehircilik ve Bölge PlanlamaYıldız Teknik ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ELİF ÖRNEK ÖZDEN
- Tüketim kültürünün etkisinde değişen kentsel yaşam biçimleri ve küresel kentlerİstanbul örneği
Global cities and change of urban life styles within the consumption culture: İstanbul örneği
ESRA AKBALIK
Yüksek Lisans
Türkçe
2004
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF.DR. HÜLYA TURGUT
- Kent kültürünün plastik sanatlara etkisi
Effect of urban culture on plastic arts
ÖZLEM VARGÜN
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
Sanat TarihiYeditepe ÜniversitesiPlastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ZAHİT BÜYÜKİŞLİYEN
- Türk evi iç mekan kurgusuna kent kültürü ve yaşam biçiminin etkisi: Bolu Mudurnu örneği
The effect of urban culture and lifestyle on the Turkish house interior fiction: The case of Bolu Mudurnu
İBRAHİM VURAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
İç Mimari ve DekorasyonMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesiİç Mimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. CEM DOĞAN