Hastane işletmelerinde etkin stok yönetimi: İlaç stoklarına yönelik bir uygulama
Effective inventory control management in hospital enterprises: An application for drug stocks
- Tez No: 453279
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHİT YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ABC-VED Analizi, ABC-VED Matrisi, İlaç, Stok Yönetimi, ABC–VED Analysis, ABC-VED Matrix, Medicine, Stock Management
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Hastane işletme maliyetlerinin önemli bir kısmını ilaç giderleri oluşturmaktadır. Bu durum hastaneleri en az stok seviyesiyle ilaç bulundurmalarını zorunlu kılmaktadır. Ancak ilaçlar, sağlık hizmeti sunumunda en önemli girdilerinden biri olup yokluğunda telafisi mümkün olmayan hayati sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle hastaneler bu iki dengeyi sağlayabilmek için ilaçların hem maliyeti hem de hayati öneme haizliğine göre analiz eden stok kontrol yöntemlerini uygulaması gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı, Süleyman Demirel Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile Pamukkale Üniversite Hastanelerinin 2015 yıllı ilaç stok maliyetlerinin ABC-VED analizi ve ABC-VED Matris stok kontrol yöntemlerine göre analiz edilmesidir. Araştırmada örneklem çekilmemiş evrenin tamamına ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda PAÜ Hastanesi 753 kalem ilaç için toplam 33.147.174-TL, SDÜ Hastanesinde ise 1.225 kalem ilaç için toplam 17.295.096-TL ilaç stok maliyeti tespit edilmiştir. Toplam hastane bütçesi içerisinde ilaç harcamalarının payı PAÜ Hastanesinde % 15.85, SDÜ Hastanesinde ise % 13.33 olarak tespit edilmiştir. ABC-VED matris analizine göre ilaç stok maliyet yüzdesi PAÜ Hastanesinde I-II-III kategoride sırasıyla % 85.9, %13.95, %0.08; SDÜ Hastanesinde % 92.1, % 7.1, % 0.7 olarak saptanmıştır. SDÜ ve PAÜ hastanelerinde Human Albumin, Behring, Herceptın, Ig Vena Nıv., Erıtrosit Süspansüyon, Kıovıg ilaçları hem maliyeti oldukça yüksek hem de hayati ilaçlar olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak hastaneler ABC, VED ve ABC-VED matrisi analizleriyle ilaç ve tıbbi malzeme stoklarını etkin bir şekilde yönetebileceklerdir.
Özet (Çeviri)
Drug expenditures account for a significant part of hospital operating costs. This situation requires hospitals to keep drugs at least at the stock level. However, drugs are one of the most important inputs to health care delivery, and vital consequences can arise that cannot be compensated in their absence. For this reason, hospitals need to apply stock control methods that analyze drugs in terms of both cost and vital prescription in order to achieve these two equilibria. The objective of this study is to analyze the drug expenditures of Süleyman Demirel and Pamukkale Universities for the year 2015 using ABC-VED analysis and ABC-VED Matrix stock control methods. In this study sampling has not been used and the population has been fully covered. As a result of the research was determined Pamukkale University Hospital has spent 33.147.174-TL in total for 753 items of drugs while Süleyman Demirel University Hospital has spent 17.295.096-TL in total for 1225 items of drugs. The total drug expenditures account for 15.85% of total hospital budget at Pamukkale University Hospital while it is 13.33% at Süleyman Demirel University Hospital. Percentage of drug stock cost according to analysis according to ABC-VED matrix analysis was % 85.9, % 13.95, % 0.08 in I-II-III category PAU Hospital; in SDU Hospital % 92.1, % 7.1, % 0.7 respectively. In the SDU and PAU hospitals, Human Albumin, Behring, Herceptin, Ig Vena Nıv., Eritrocyte Suspension and Kovig drugs were found to be both highly costly and vital drugs. As a results hospitals will be able to effectively manage drug and medical supplies stocks with ABC,VED and ABC-VED Matrix analyzes.