İş-aile çatışması - duygusal emek ilişkisinde lider desteğinin rolü: Eğitim üzerine bir araştırma
The role of leader support in the relationship between work-family conflict and emotional labor: A research education sector
  1. Tez No: 453322
  2. Yazar: PELİN DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER TURUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş-Aile Çatışması, Aile-İş Çatışması, Duygusal Emek, Lider Desteği, Work-Family Conflict, Family-Work Conflict, Emotional Labor, Leader Support
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çalışanların, iş-aile çatışması düzeylerinin duygusal emek düzeyleri üzerindeki ilişki ve etkisini incelemeye yönelik bir araştırmadır.Çalışanların aldıkları iş-aile yaşam çatışması ve duygusal emek ilişkisinde lider desteğinin aracılık rolünün araştırılması söz konusudur. Bu amaçla, Mersin'in Tarsus ilçesinde görev yapan eğitmenlerin belli bir kısmına anket çalışması yoluyla ulaşılmıştır ve elde edilen bulgular SPSS ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarında, ilk olarak iş-aile çatışması ve aile-iş çatışmasının duygusal emek düzeyleri üzerinde pozitif yönde etkisi olduğu görülmüştür. İş-aile çatışması ve aile-iş çatışmasının duygusal emek düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmaktadır. İkinci olarak çalışanların algıladıkları iş-aile çatışmasının lider desteğini etkilemediği, aile-iş çatışmasının ise lider desteğini negatif yönde etkilediği görülmüştür. Üçüncü olarak, çalışanların algıladıkları lider desteğinin, duygusal emeği etkilemediği görülmüştür. Son olarak, iş-aile çatışması ve aile-iş çatışmasının duygusal emek arasındaki ilişkisinde lider desteğinin aracılık rolünün olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examineworkers' work-family conflict and itsrelation to and impact on their emotional labor levels. A study of the role of the leader as a mediator in the support thatworkersreceive for their work-family conflict and in the emotional labor relation is targeted. For thisend, a group of trainers in Tarsus province of Mersin havebeensurveyed and the datagathered has beenassessedvia SPSS. The results of the study firstlyindicatethat work-family conflict and family-work conflict have a positiveeffect on emotional labor levels. Work-family conflict and family-work conflict have a meaningfuleffect on emotional labor levels. Secondly, it thasbeennotedthat the work-family conflict perceivedbyworkersdoes not influence leader support whereas family-work conflict has a negativeeffect on it. Thirdly, it has beennotedthat the leader support thatworkersperceivedoes not have an effect on emotional labor. Finally, it has beennotedthat leader support does not have a mediatory role in the relation between work-family conflict, family-work conflict and emotonal labor.