İş tatmininin ve iş stresinin araştırma görevlileri üzerinde incelenmesi: Süleyman Demirel Üniversitesi örneği
An empirical research on job satisfaction and job stress of academic research assistants: A case from Süleyman Demirel University
- Tez No: 453330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Araştırma görevlisi, iş tatmini, iş stresi, Research assistans, Job satisfaction, job stress
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı, iş tatmini ve iş stresinin, araştırma görevlilerinin demografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını; iş tatmini ile iş stresi arasında ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Bu bağlamda Süleyman Demirel Üniversitesi'nde görev yapmakta olan araştırma görevlileri bu değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Çalışma teori ve uygulama kısmından oluşmaktadır. Teori kısmında literatür taramaları yapılarak, iş tatmini ve iş stresi neden sonuç kapsamında ele alınmış, daha sonra araştırmaya konu olan araştırma görevlilerinin profili, sorunları, iş tatminleri ve iş stresleri ele alınmıştır. Teorik bilgiler doğrultusunda uygulama kısmında Süleyman Demirel Üniversitesi'nde görev yapmakta olan 233 araştırma görevlisine yüz yüze elektronik anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 20 (Statistical Package for Social Sciences) programına aktarılıp, analiz edilmiştir. Öncelikle faktör analizleri ve güvenilirlik testleri yapılmış, demografik özelliklere göre frekans tabloları oluşturulmuştur. Daha sonra demografik özellikler bakımından oluşturulan gruplar arasında iş tatmini ve iş stresi yönünden farklılık gösteren faktörlerin ortalamalarına bakılmış ve değerlendirmeler yapılmıştır. Son olarak iş tatmini ile iş stresi ilişkisi incelenmiştir. Bunun sonucunda iş tatmininde görev yapılmakta olan fakülteye, eğitim durumuna ve mesleği seçme nedenine göre farklılaşma olduğu, dışsal iş tatmininde fakülteye, eğitim durumuna, yaşa, hizmet yıllarına göre farklılaşma olduğu, içsel iş tatmininde ise fakülteye, eğitim durumuna, mesleği seçme nedenine göre ve ailede akademisyen olup olmadığına göre farklılaşma olduğu saptanmıştır. İş stresinde ise fakülteye, eğitim durumuna ve ailede akademisyen olup olmama durumuna göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Son olarak araştırma görevlilerinin orta düzeyde iş tatminsizliği ve iş stresi yaşadığı, iş tatmininin ve boyutlarının, iş stresi ile anlamlı negatif yönlü bir ilişkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine whether job satisfaction and job stress are diffarentiate according to research assistants' demographic characteristics, and whether there is a correlation between job satisfaction and job stress. For that purpose, research asisstants of Süleyman Demirel University were subjected to appraisal. This study consists of theory and practice part. In theory part, firstly literature review has been introduced. Cause-effect study was taken up to the study the correlation between job satisfaction and job stress through considering profiles, problems, job satisfaction and job stress of research assistants. In practice part, in the light of theory part, 233 research assistant of Süleyman Demirel University were subjected to a face to face electronic survey. The obtained data were analyzed after transferred to SPSS 20 program. Factor analysis and reliability test were conducted, and frequency tables were formed according to demographic characteristics. Then, eveluations were reviewed by considering the avarage of factors that differantiate in job satisfaction and job stress between the groups classified according to demographic characteristics. After all, the correlation between job satisfaction and job stress was investigated. Consequently, for the job satisfaction, differantiations were determined according to faculty in which research assistants were being worked, education level and the reason for choosing the profession. Furthermore, differantiations were determined according to faculty, education level, age, years of service in the extent of external job satisfaction, while in the extent of internal job satisfaction faculty, education level, the reason for choosing the profession and whether an academician is in their family are observed as reasons for differantiation. It has been noticed that faculty, education level and whether an academician is in their family are effective factors for job stress. In conclusion, it has been introduced that research assistans have intermadiate job satisfaction and job stress. Moreover a negatif correlation between job satisfaction and job stress is detected.