Web yazılımlarında güvenlik problemleri üzerine araştırma
Research on protection security problems in web applications
- Tez No: 453636
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMAD BABANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Web uygulama güvenliği, SQL Enjeksiyonu, Siteler arası İstek Sahteciliği, Siteler Arası Betik Çalıştırma, Güvenli Soket Katmanı, Aynı Kaynak Politikası, Web Application Security, SQL Injection, Cross Site Request Forgery, Cross Site Scripting, Secure Socket Layer, Same Origin Policy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Web uygulamaları genel olarak sonuç odaklı ve hızlı geliştirilme sürecine sahiptir. Geliştirme anında güvenlik kriterleri coğu zaman bilinçli yada bilinçsiz olarak gözardı edilir. Bu nedenle, geliştirilen uygulamaların davranması gerektiğinden farklı şekillerde davranmasına neden olacak güvenlik açıklarına olanak verilmektedir. Geliştirilen web uygulamalarında ki bu zafiyetler ise kötü niyetli kullanıcılar için bir fırsat oluşturur. Web uygulamalarının geliştirilmesinde yapılan bir diğer yanlış ise uygulamanın güvenliği ile network katmanındaki güvenliğin birbirine karıştırılmasıdır. Firewall'ın (güvenlik duvarı) web uygulamalarını korumadığı bilinmelidir. Bu nedenle, geliştirilen uygulamalar için mutlaka sızma ve güvenlik testlerinin yapılması gereklidir. Yukarıda belirtilen zafiyet ile birlikte kötü niyetli kullanıcıların bulunması sistem üzerinde bir takım risklerin oluşmasına neden olur. Bu riskler ise sistem üzerinde ki diğer kullanıcılara da sıçrayabilmektedir. Risk'in tanımını aşağıdaki gibi verebiliriz: Risk = Tehdit + Zafiyet Tez yazımındaki amaç, web uygulamalarında bulunan güncel zafiyetleri ele almak, bu zafiyetlerin oluşmasına neden olan düşünce ve yaklaşımların neler olduğunu öğrenmek, bu yaklaşımlara alternatif olarak neler yapılabileceği ve zafiyetlerin giderilmesi için hangi önlemlerin alınabileceğini ifade etmek amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Web applications generally have a result-oriented and rapid development process. At the development time, security criterion ignored consciously or unconsciously. Therefore, it allows security vulnerabilities that will cause differently behave the developed applications than they should behave. These vulnerabilities in developed web applications provide an opportunity for malicious users. Another mistake made in the development web applications is that the security application's security is confused with the network layer's security. It should be known that Firewall (security gateway) does not protect web applications. Therefore, it is absolutely necessary to conduct infiltration and safety tests for the developed applications. The above mentioned weakness and the presence of malicious users causes some risks on the system. These risks can also spread to other users on the system. We can give the definition of risk as follows: Risk = Threat + Vulnerability The goal of writing thesis is that to handle the current weakness in the web applications, to learn what are the thoughts and approaches that cause these weaknesses to occur, what alternatives can be made to these approaches and what measures can be taken to eliminate weaknesses.