Yat tasarımında iç mekan ve üretim yöntemleri
Interior space and production methods in the yacht design
- Tez No: 453722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN SEÇER KARİPTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Yat, yatçılık, yat iç mekan, tasarım, yat çeşitleri, Yacht, yachting, yacht interior, design, yacht types
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Yat ve teknelerin geçmişi çok eskiye dayanmaktadır. İnsanlar geçmişte yelkenlilerle keşif yaparak kendilerini geliştirmiştir. Son yıllarda ülkemizde yat sektörü öne çıkmıştır. Yatlar artık eskisi gibi avlanma, savaş yada belli bir amaç için değil, eğlence ve tatil amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. İnsanlar evleri kadar artık yatlarını da önemseyip özen göstermektedir. Yat iç mekan tasarımları yapılırken konfor ön planda tutularak insanların tüm ihtiyaçlarının karşılanması ve teknolojiyle iç içe olması amaçlanmaktır. Türkiye'de firmalar tarafından yat tasarımları ve üretimleri gittikçe artmış ve rekabet haline gelmiştir. Ülkemiz coğrafi anlamda zengin olduğu için turist çekmektedir. Limanlara yanaşan yabancı yatlarla beraber yat turizmi de bundan etkilenerek artmıştır. Tez çalışmasında yatların tarih süreci, üretiminde kullanılan malzemeler ve yatların insan hayatındaki önemi ele alınmıştır. Bölüm bir de; giriş yapılarak tezin konusundan ve amacından bahsedilmiştir. Bölüm iki de; yat ve yatçılığın eskilere dayandığı, Türkiye'de yatçılığın öneminden ve yat turizminden bahsedilmiştir. Bölüm üç de; yat üretiminin çoğalması, neye göre ve nasıl sınıflandırıldığı ele alınmıştır. Bölüm dört de; yat çeşitleri olan geleneksel ve modern yatların sınıflandırılmasıyla beraber çeşitli üretilen malzemelerden bahsedilmiştir. Bölüm beşte ise; yatların evlerimizden fark kalmadığı hatta daha da konforlu, son teknoloji olduğundan bahsedilmiştir. Yat iç mekanları bölüm bölüm ve tasarım detayları ile ele alınmıştır. Bununla birlikte son yıllarda tasarlanmış olan yatlar resimleriyle beraber bölümlerinden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The history of yachts and boats is very old. People have developed themselves by exploring with sallings in the past. In recent years, the yacht sector has gained importance. Yachts were used for hunting and war. Nowadays, yachs are used for vacation. People care about their yachts as much as their houses. While designing interior space of a yacht, people's comfort is considered. It is aimed to be compatible with technology. Yacht designs and production were increased by companies in Turkey. Competition has begun. Our country attracts tourists because of geographical wealth. Yatch tourism has risen thanks to foreign yatchts at the harbor. The history of yachts, production materials, the importance of human life are discussed in this thesis. In the first chapter, the subject and the purpose of the thesis are mentioned. In the second chapter, the importance of yachting in Turkey and yacht tourism have been mentioned. Yachts and yachting are based on the past. In the third chapter, the classification anf increasing of yacht production have been discussed. In the fourth chapter, yacht production materials and traditional and modern yachts that are yacht types have been explained. In the fifth chapter that about yachts are not different from our houses for people. According to the people, yachts are more comfortable than houses. Yacht interiors has been explained with design details. Also, the yachts that designed in recent years have been showed with some pictures.