Kentsel dönüşümde sürdürülebilirlik kavramı
Consept of sustaniblity in urban translation
  1. Tez No: 453723
  2. Yazar: EBRU IŞIKCEVAHİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞBA ERDİL POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kent, Urban Transformation, Sustainability, Sustainability City
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüzde mevcut teknolojik ve ekonomik gelişmeler Dünya'nın ekolojik dengesini ciddi oranda etkilemiştir. Sektörlerdeki gelişmeler, çevresel kaygı gözetmeksizin kontrolsüz olarak devam ettirilmektedir. Sürdürülebilirlik kavramı da bu noktada geliştirilmiştir.“Sürdürülebilir yapım”kavramı yaşam içinde kullanılan mekanları en küçük ölçekten başlayarak, çevrenin en az düzeyde kirletildiği, kaynakların en verimli kullanıldığı, arazilerin çevre koruma bilinciyle planlamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla Dünya'da kamu ve sivil toplum örgütü düzeyinde birçok çalışma yapılmış, sürdürülebilirliğin küresel bir çözüm olduğu bilinci oluşturulmaya çalışılmıştır. Kentlerdeki ekonomik gelişmelerin cazibesi, insanları kırsaldan kentlere çekmiş, kontrolsüz nüfus artışıyla karşı karşıya kalan kentler yetersiz altyapıyla, günden güne artan çevresel ve sosyal sorunlarla savaşmaya başlamıştır. Kentler kullanıcısına konfor ve yaşam kalitesi sunamaz hale gelmiştir. Kentlerin kendi gelecekleri için dönüşüme girmeleri kaçınılmaz olmuştur. Bu tezin amacı 'Kentsel Dönüşüm' kavramının mimarlık ve şehircilik literatüründe ortaya çıkışından itibaren araştırılarak, son yıllarda insanlık geleceği için her alanda karşımıza çıkan 'Sürdürülebilirlik' kavramının bu bağlamdaki öneminin incelenmesidir. Bu amaçla, ilk olarak“Kentsel Dönüşüm”kavramı ele alınarak her yönüyle çalışma biçimi ve araçları irdelenmiştir. Sonrasında“Sürdürülebilirlik”kavramının kökenleri araştırılırken, motivasyonunu sürdürülebilirlik kavramından alan kentsel dönüşüm yaklaşımları, Dünya'dan ve Türkiye'den çarpıcı örneklerle incelenmiştir. İncelenen örneklerden elde edilen veriler, sonuç bölümünde irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today's current technological and economic developments have seriously affected the ecological balance of the world. The developments in the sectors are carried out uncontrollably and regardless of environmental concerns. The concept of sustainability has also been developed at this point. The concept of sustainable construction in places used in life starts from the smallest scale. The environment is contaminated in minumum level and resources are used most efficiently. It aims to plan the lands with the environmental protection awareness. For this purpose, many studies have been carried out at the level of public an non-govermental organications in the world. It has been tried to create awareness that“sustainability is a global solution”with these studies. The attractiveness of economic developments in cities has attracted people from rural to urban areas. The cities faced with an uncantrolled population increase began to fight against inadequate infrastructure, increasing environmental and social problems from day to day. Cities have become unable to offer comfort and quality of life their users. It has become inevitable fort he cities to transform for their own future. This dissertation aims to investigate the concept of urban transformation from the emergence of architecture and urbanism literature. And at the same time, anaother aim is to examine the concept of sustainability in the context, which has come to the fore in every field for the future of humanity in recent years. For this purpose, firstly the concept of urban transformation was discussed whit examining the way of working and the tools. Afterwords while the roots of the concept of sustainability have been researched, urban transformation approaches that take motivation from sustainability concept have been studies with striking examples from the world and Turkey. The data obtained from the examined samples were analyzedin the conclusion part.