Parkinson hastalığında servikal vestibüler evoked myojenik potansiyeller
Cervical vestibular evoked myogenic potentials in parkinson disease
- Tez No: 453853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL YURTTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Vestibüler Evoked Myojenik Potansiyel, Parkinson hastalığı, Vestibülokollik refleks, Vestibular evoked myogenic potentials, Parkinson's disease, vestibulocollic reflex
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Parkinson Hastalığı (PH)'nın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen özelliklerinden biri olan Postural instabilitenin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada postüral instabilite de vestibüler sistemin rolünü servikal vestibüler evoked myojenik potansiyel (cVEMP) testi ile değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmaya herhangi bir nörolojik veya otolojik hastalığı olmayan, 30 (23 erkek, 7 kadın) PH olgusu ve 30 (22 erkek, 8 kadın), sağlıklı gönüllü dahil edildi. PH olanların yaşları 50-87 arasında değişmekte olup, ortalama 66±9,2'dir. Kontrol grubunun yaşları ise 48-80 arasında ve ortalama 62±7,8'dir. PH olgularının ortalama hastalık süresi 4,8±3,1 (1-13) yıl olarak saptandı. Vaka grubununda 15 kişi Hoehn-Yahr evre I, 15 kişi Hoehn-Yahr evre II ve 6 kişi Hoehn-Yahr evre III olarak değerlendirildi. Her iki gruptaki bireylerin tümünde bilateral cVEMP kayıtlamaları yapıldı. Bulgular: Kontrol grubunun tümünden bilateral normal bifazik VEMP cevapları (P13-N23) elde edildi. PH grubunun, 11 (% 36,6)'inde ünilateral, 5 (% 16,6)' inde bilateral VEMP cevabı alınmadı. 14 (%46,6) hastadan bilateral VEMP yanıtı elde edildi. PH ortalama P13 latansı istatistiksel olarak anlamlı şekilde kontrol grubundan daha uzun bulundu. Ortalama yanıt amplitüdü de istatistiksel olarak anlamlı şekilde kontrol grubundan daha düşük bulundu. N23 latansları açısından her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızda Parkinson hastalarından elde edilen anormal VEMP cevaplarının postüral instabiltenin sakkülokolik refleks arkı ile ilgili olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The cause of Postural instability, which is one of the characteristics that significantly affect the quality of life in Parkinson's Disease (PD), is not fully known. In this study, we aimed to evaluate the role of vestibular system in postural instability by cervical vestibular evoked myogenic potential (cVEMP) test. Material and Method: PD group consisted of 30 (23 males, 7 females) patients, control group 30 (22 males, 8 females) healthy volunteers, without any neurological or otological diseases. The ages of the individuals with PH changed between 50 and 87, with a mean of 66±9,2. The ages of the individuals in the control group were between 48 and 80, with a mean of 62±7,8. The mean duration of disease in PH was 4,8±3,1 (1-13) years. In the case group, 15 people were evaluated as Hoehn-Yahr stage I, 15 as Hoehn-Yahr stage II and 6 as Hoehn-Yahr stage III. In both groups, bilateral cVEMP recordings were done in all individuals. Findings: Bilateral normal biphasic VEMP responses (P13-N23) were recorded in all controls. PH group, 11 (36.6%) of the unilateral, 5 (16.6%) of the bilateral VEMP response could not be performed. 14 (46.6%) patients had bilateral VEMP response. P13 latencies were significantly longer in PH compared to controls. Also, mean response amplitudes were significantly lower than control group. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of N23 latencies. Conclusion: In our study, abnormal VEMP responses from Parkinson's patients were thought to be related to postural instability in the sacculocholithic reflex arc.