Vertebroplasti ve kifoplasti tedavisi yapılan vertebra fraktürlü olguların insidental olarak saptanan patoloji sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Evaluation of insidentaly detected pathology results of patients with vertebral fracture treated by vertebroplasty and kyphoplasty: A retrospective study
- Tez No: 453924
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH YÜCEER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Vertebroplasty, Kyphoplasty, Insidental biopsy, Malign, Infection disease
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Giriş ve amaç: Vertebroplasti ve kifoplasti vertebra kırıklarının tedavisinde kullanılan minimal invaziv cerrahi bir tekniktir. Vertebra fraktürlerinin etyolojisi hastadan hastaya değişmektedir. Osteoporoz ve travma en sık etyolojik neden olmasına rağmen tahmin edilemeyen nedenler saptanmaktadır. Biz bu çalışmada vertebroplasti ve kifoplasti yapılan hastaların insidental biyopsi sonuçlarını retrospektif olarak incelemek istedik. Materyal metod: Bu çalışmada İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve sinir cerrahisi kliniğinde Ocak 2010 ile Kasım 2015 yılları arasında vertebra fraktürü olan 533 hastaya uygulanan vertebroplasti ve kifoplasti operasyonları sonrası alınan biyopsi sonuçları retrospektif olarak incelendi. Çalışmamız yaş ortalaması 62.4 olan 228 erkek, 388 kadın hastadan oluşmaktaydı. Bulgular: Biyopsi sonuçlarında 505 hastada farklı evredeki kemik iyileşmesi olarak saptanırken, bilinen malign tanısı olan 43 hastanın 17'sinde ilk malign tanısı ile uyumlu olarak geldi. 6 hastada preoperatif şüphelenilmeyen malign biyopsi sonucu elde edilirken 1 hastada kemiğin Paget hastalığı olarak biyopsi sonucu geldi. Enfeksiyon 4 hastada saptandı. Bizim çalışmamızda şüphelenilmeyen malign biyopsi oranı %1.1 olarak saptandı. Sonuçlar: Vertebra fraktürlerinde alınan biyopsiler patolojik tanıları ortaya çıkarmaktadır. İnsidental biyopsi sonuçları hastaların tanı ve tedavilerini değiştirmektedir. Vertebra kırığı ile başvuran tüm hastalara biyopsi yapılması daha uygundur. Anahtar kelimler: vertebroplasti, kifoplasti, insidental biyopsi, malign, enfeksiyon.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Vertebroplasty and kyphoplasty are minimally invasive techniques, used to treat vertebral compression fracture(VCF). Etiology of the VCF varies between patients. Although osteoporosis and trauma are major etiologic factors in patients with VCF, unexpected results could be found in 11 patients. The aim of this retrospective study was to determine the insidentaly detected pathology results of patients with vertebral fracture treated by vertebroplasty and kyphoplasty. Materials and Methods: From February 2010- November 2015, 616 patients with VCF were treated by kyphoplasty and vertebroplasty at Izmir Kâtip Çelebi University Ataturk Reseach and Training Hospital. Vertebral biopsies were obtained from 533 patients during vertebral augmentation technique. Average patient age was 62.4 including 388 females and 228 males. Histological evaluation of biopsy specimens from vertebral compression fractures was performed. Results: The biopsy results of 505 patients showed various stages of bone healing. Among these patients malignancy was identified in 23 patients while 43 patients had a history of malignancy. 6 patients had unsuspected malignancy and 1 patient had paget disease. Infection was detected in 4 patients. In our study the rate of unsuspected malignancy was %1.1. Conclusion: Tissue examination is useful and may reveal pathologic fractures. Insidentally detected biopsy result could change the treatment of the patients. The bone biopsy should be reserved for the patients which the preoperative radiological diagnosis have a suspicion of non-osteoporotic etiology.