Aile hekimliği polikliniğine başvuran 21 yaş ve üstü kadınların serviks kanseri taraması hakkında bilgi ve tutumlarının araştırıması
The investigation of cervical cancer screening knowledge and attitudes of women admitted to family medicine polyclinic WHO are 21 years old and older
- Tez No: 454049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELAHAT AKDENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Serviks Kanseri, Tarama, Smear Testi, Bilgi Düzeyi, Cervical Cancer, Screening, Smear Test, Level of Knowledge
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Gerekçe ve Amaç: Serviks kanseri tüm dünyada kanser ölümlerinin tüm kadınlarda en sık dördüncüdür. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 15 yaş üzeri 2.337 milyon kadın serviks kanseri gelişme riski altındadır. Globacan Projesinin 2012 verilerinde Türkiye'de serviks kanserinden günde 4, yılda ise 1364 ölüm olduğu belirtilmektedir. Biz bu çalışmada Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerine herhangi bir nedenle başvuran 21 yaş ve üstündeki kadınlarda serviks kanseri tarama testi konusunda bilgi, tutum ve çekinceleri öğrenmek, kadınlarda taramayı artırmak için neler yapılabileceğini belirlemek istedik. Materyal ve Yöntem: Tıbbi İstatistik AD'dan yardım alınarak örneklem sayısı 400 kişi olarak belirlendi. Literatür çalışmaları sonrası geliştirilen anket 21 yaş ve üzeri çalışmaya katılmayı kabul eden kadınlara yüz yüze görüşme ile uygulandı. Veriler SPSS programına girilerek değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 400 kadın katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 41.2; %15'i (n:60) sağlık çalışanı; %81.8'i (n:363) cinsel olarak aktiftir. Katılımcıların %25.3'ü daha önce hiçbir kanser için tarama yaptırmadığını; %70'i (n:280) daha önce en az bir kez serviks kanseri taraması yaptırdığını bildirmiştir. Daha önce smear yaptıranların %61.9'u (n:177) doktor önerisi ile smear yaptırdığını belirtmiştir. Katılımcıların %82.1'inin smear testi hakkında bilgisi vardı. Serviks kanseri taramasından haberdar olan ancak tarama yaptırmayan kadınlar tarama yaptırmama nedeni olarak %30.2'si bir nedeni olmadığını; %32'si muayene olmaktan çekindiğini belirtmiştir. Smear testi konusunda yeterli bilgisi olmadığını belirten katılımcıların %69.5'i pap smear konusunda aile hekimlerinden bilgi almak istediklerini ifade etmiştir. Sonuç: Kadınların taramadan kaçınma nedenleri bilgi eksikliği ve muayene olmaktan çekinmeleridir. Kadınların önemli bir kısmı aile hekimlerinin kendilerini bilgilendirmelerini istemektedir. Aile hekimleri kurdukları güven ilişkisi ile ikincil koruma kapsamında kadınların serviks kanseri taraması yaptırmalarını sağlayacak konumda ve yeterliktedir.
Özet (Çeviri)
Background and Purpose: Cervical cancer is the fourth most common cause of cancer death in women worldwide. According to World Health Organisation databese, there is a population of 2,337 million women ages 15 years and older who are at risk of developing cervical cancer per year. Four deaths per day and 1364 deaths per year are associated with cervical cancer according to Globacan Project 2012 database. The aim of our study is to determine the level of knowledge, attitudes and hesitations among women 21 years old and over who are admitted to family medicine clinic of Akdeniz University Medical Faculty for any reason and to address what could be done for increasing the women's participation in the screening programme. Material and Methods: The sample size was determined as 400 people as a result of advice done by department of biostatistics. A questionnaire based on a literature review using face to face interviews was conducted on women 21 years old and over, who agreed to participate in the study. All the statistical tests were done using SPSS. Results: 400 women were included in the study. The mean age was 41,2 years, the 15% (n:60) of the study population were health workers, 81,8% (n:363) were sexually active. Percent 25,3 of the study population reported that they had no previous cancer screening test, whereas 70% (n:280) reported that they had cervical cancer screening test at least once. Of participants with previous pap smear test examination, 61,9% (n:177) reported that they had smear test upon the recommendation of doctor. Percent 82,1 of the participants had knowledge about smear test. As a reason for not getting a pap smear test; among women with no previous screening test although they have been informed about cervical cancer screening before; Of thirty percent reported that they have no reason; percent thirty-two reported that they hesitate getting a physical examination. Of two percent reported that they think there is not any benefit of smear test. Among participants with inadequate knowledge about smear test, 69,5% said that they want to take information from family physician about pap smear test. Conclusion: Inadequate knowledge and hesitating from physical examination are reasons for avoiding from screening test among women. An important part of women want to be informed by family physicians. By establishing a trust relationship, family physicians are at a adequate location for enabling women to have a cervical screening test within secondary prevention.