Keratokonuslu olguların birinci derece yakınlarının kornea topografik analizi
Corneal topographic changes at first degree relatives of patients with keratoconus
- Tez No: 454079
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Keratokonus, akrabalar, Pentacam, ABCD sınıflaması, Keratoconus, relatives, Pentacam, ABCD classification
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kliniğimizde Eylül 2014- Eylül 2016 yıllarında takip edilen keratokonuslu hastaların 1. derece yakınlarının korneal topografi sonuçlarının değerlendirilmesi. Çalışmamıza 112 hasta yakınının 224 gözü ve 52 kontrol grubu hastasının 104gözü dahil edildi. Veriler prospektif olarak değerlendirildi. Hastalar Amsler- Krumeichsınıflamasına göre sınıflandırıldı. Aynı sonuçlar ABCD sınıflaması ile dedeğerlendirildi.Hastaların %3.57'sinde evre 1 KK (8 göz), %4.46'sında evre 2 KK (10 göz),%7.14'ünde FFKK (16 göz) ve %6.69'unda şüpheli KK (15 göz) saptandı. %78.12hastada ise (126 göz) sonuçlar normal olarak değerlendirildi.Hastalar daha sonra ABCD sınıflamasına göre evrelendirildi. Kontrol grubuA0B0C0D0 olarak değerlendirildi. Sonucu normal olarak saptanan grupta da aynışekilde sonuçlar A0B0C0D0 olarak değerlendirildi. Evre 1 KK grubunda sonuçlarA1B2C1D1 olarak değerlendirildi. Evre 2 KK grubunda sonuçlar A2B3C2D2 olarakdeğerlendirildi. FFKK grubunda sonuçlar A0B1C1D0 olarak değerlendirildi. ŞüpheliKK grubunda sonuçlar A0B1C0D1 olarak değerlendirildi. Özellikle arka yüzüdeğerlendiren B değeri yönünden gruplar arası anlamlı farklar bulundu.Keratokonus ailesel geçişi nedeniyle taramanın yapılması gereken bir hastalıktır.Sağlık hizmetlerinden yararlanmayan hasta yakınlarının tespiti ancak keratokonushastaları bu konuda uyarılırsa mümkün olabilir. Hastalığın değerlendirilmesinde ABCD sınıflaması kullanılan ilk çalışma bizimçalışmamızdır. Yapılacak daha fazla çalışma sonucu yeni sınıflamanın kullanımauygunluğu anlaşılabilir.
Özet (Çeviri)
Corneal Topographic Changes at First Degree Relatives Of Patients with Keratoconus We would like to report our clinical results about corneal topographic changes infirst degree relatives of patients with keratoconus between 2014- 2016.224 eyes of 112 relatives and 104 eyes of 52 control group patients were includedin this prospective study. Amsler Krumeich classification was used for categorization.And than the new ABCD classification system was used for further assessments.In 8 eyes of relatives (3.57%) grade 1 keratoconus was diagnosed. In 10 eyes ofrelatives (4.46%) grade 2 keratoconus, in 16 eyes of relatives (7.14%) FFKK, in 15 eyesof relatives (6.69%) suspicious keratoconus was diagnosed. In 126 eyes (78.12%) ofrelatives results were normal.ABCD classification system was used than for grading. In control group gradingwas as A0B0C0C0. Also the same results were found for normal group.In grade 1 KK group results were as A1B2C1D1, in grade 2 KK groupA2B3C2D2, in FFKK group A0B1C1D0 and in KK suspects A0B1C0D1. Especially Bcriteria which shows posterior surface changes was different intergroups.Because of positive family history, relatives of patients with keratoconus shouldbe examined as clinical and topographic. Keratoconus patients should be giveninformation about the importance of relatives examination. Our study is the first study that classifies keratoconus by using ABCD gradingsystem. More study should be done about new classification for evaluation about itsappropriateness in clinical use.