Kadın yöneticilerin finansal performansa etkisi: BİST'de bir araştırma
The impact of women managers on firm financial performance: A research study on BIST
- Tez No: 777380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kadın Yöneticiler, Kadın İstihdamı, Finansal Performans, İşletme Performansı, CEO ve CFO, Female Executives, Female Employment, Financial Performance, Firm Performance, CEO and CFO
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Değişen toplum yapısı ve ekonomik koşullar işgücünün değişimini de beraberinde getirmiştir. Kadın istihdamında görülen artış bu değişimin en büyük göstergelerinden biridir. Son yıllarda kadınların istihdam edilme oranlarında artış olmasına rağmen üst düzey yönetim kademelerinde yeterince görev alamadıkları görülmektedir. Kadınlar çoğunlukla alt ve orta kademe yönetim kadrolarında istihdam edilmektedir. Kadınların kariyer süreçlerine ve yönetim kurullarında cinsiyet çeşitliliğine ilişkin çokça çalışma yapılmasına rağmen, üst düzey kadın yöneticiler ve işletme performansı arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar sınırlıdır. Alan yazınında kadın yöneticiler ile işletme performansı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalarda farklı sonuçlar tespit edilmiştir. Bu çalışmaların çoğunluğunda yönetim kurullarındaki kadın üye sayısı esas alınmıştır. Kadın yöneticilerin finans yöneticisi ve genel müdür olduğu dönemlere ilişkin araştırmalar sınırlıdır. Türkiye'de BİST'e kote olan işletmelerde, kadın yöneticilerin genel müdür ve finans yöneticisi olduğu işletmeler çalışmaya dahil edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, kadın yöneticilerin görev yaptığı dönemler ile erkek yöneticilerin görev yaptığı dönemlere ilişkin finansal performansın finansal oranlar aracılığıyla ölçülmesi ve karşılaştırılmasıdır. Çalışmada üçer yıllık dönemlere ilişkin finansal oranların ortalamaları hesaplanarak sonuçlar SPSS programı kullanılarak karşılaştırılmıştır. Borsa İstanbul (BİST)'a kote olan işletmelerde istihdam edilen üst düzey kadın yöneticilerin finansal performansa olan etkisini belirlemeye yönelik bir çalışma bulunmamasından dolayı ilgili literatüre katkı sağlamak adına çalışma önem arz etmektedir. Yapılan analizler sonucunda kadın yöneticilerin yönetimde olduğu dönemler ile erkek yöneticilerin yönetimde olduğu dönemler arasında yabancı kaynak oranı, özkaynak oranı, uzun vadeli yabancı kaynak oranı ve piyasa temelli performans ölçütü oranı olan Tobin's Q oranında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Changing social structure and economic conditions have brought about the change of the workforce. The increase in the participation of women in workforce is one of the biggest indicators of this change. Although there has been an increase in the employment rates of women in recent years, it can be observed that they aren't able to occupy enough seats in top management levels. Women are mostly employed in lower and middle level management positions. Although much work has been done on women's career processes and gender diversity on boards of directors, studies investigating the relationship between senior female executives and business performance are limited. In the field literature, different results were found in the studies examining the relationship between female managers and business performance. The majority of these studies are based on the number of female members in the boards of directors. Research on the periods when women managers were finance managers and general managers is limited. Enterprises listed on BIST in Turkey, where female managers are general managers and finance managers, were included in the study. The aim of this study is to measure and compare the financial performance of the periods in which female managers served and the periods in which male managers served through financial ratios. In the study, the averages of the financial ratios for three-year periods were calculated and the results were compared using SPSS program. Since there is no study to determine the impact of senior female managers employed in enterprises listed to Borsa İstanbul (BIST) on financial performance, it is important to make contribution to the relevant literature. According to the finding of the analyzes, it was concluded that there was a statistically prominent difference between the periods when female managers were in management and the periods when male managers were in management, in Tobin's Q ratio, which is the ratio of foreign resources, equity ratio, long-term foreign resource ratio and market-based performance measure.